Vlada Kosova dodelila 365 miliona evra kao deo plana za ekonomski oporavak 1Priština Foto: Pixabay/LNLNLN

Vlada Kosova je dodelila 365 miliona evra kao deo plana za ekonomski oporavak i istovremeno usvojila i plan sprovođenja mera i konkretnih iznosa za svaku usvojenu meru.

U tom planu za olakšavanje pristupa kreditima za privatna preduzeća, za finansiranje investicionih projekata i nastavak poslovanja je dodelila sto miliona evra.

Ta sredstva će biti korišćena na pokrivanje novih kredita kroz Kosovski fond za kreditne garancije, u iznosu od 60 miliona evra, pokriće troškova tarife Kosovski fond za kreditne garancije, u iznosu od pet miliona evra, reprogramiranje postojećih bankarskih kredita, kod kojih troškove reprogramiranja preuzima Vlada, u iznosu od 30 miliona evra i subvencionisanje kamatnih stopa za određene sektore na osnovu strateškog plana koji su pripremili relevantni akteri, u iznosu od pet miliona evra.

Druga mera je olakšavanje poreznog opterećenja biznisa, radi poboljšanja njihove kratkoročne likvidnosti, u iznosu od petnaest miliona evra, što podrazumeva odlaganje plaćanja poreza na osnovu potreba biznisa, pokriće pet procenta penzionog doprinosa koje privreda plaća za radnike, u iznosu od pet miliona evra.

Merama su predviđene poreske olakšice za firme za određene sektore na osnovu strateškog plana koji su pripremili relevantni akteri, izuzeća za pretplatu poreznih obveza od strane biznisa i izuzeće biznisa od poreznih kazni zbog kašnjenja u plaćanju poreza zbog pandemije, na osnovu jasnih i transparentnih kriterijuma.

Posebna mera je i pružanje mogućnosti za reprogramiranje prethodnih poreskih dugova, uključujući odbitke za trenutno plaćanje duga i subvencionisanje pedeset procenata troškova kirije za biznise, u iznosu od deset miliona evra.

Za povećanje zaposlenosti, posebno specifičnih grupa radnika sa manjom verovatnoćom za zaposlenje je određen iznos od 67.300.000 evra, to istovremeno podrazumeva i subvencionisanje plate za radnike u poslovima pogođenim pandemijom za mesec mart i april (170 evra) u iznosu od 47.300.000 evra.

Tu je i subvencionisanje plata za nove radnike koje primaju na poslu – biznisi u planu, koji identifikuje sektore i kategoriju radnika za koje ima više potreba, u iznosu od pet miliona evra.

Za profesionalnu podršku za biznise za funkcionisanje u uslovima pandemije, kao što su rad od kuće, onlajn rad, digitalna transformacija itd., određen je iznos od tri miliona evra. Predviđena je i podrška proizvodnim i uslužnim biznisima sa opremom i mašinerijom za automatizaciju procesa, u iznosu od 10 miliona evra.

Kao mera podrške biznisima u cilju povećanja njihove produktivnosti, izdvojena su dva miliona evra.

Za povećanje lokalne poljoprivredne proizvodnje, radi povećanja zaposlenosti u ruralnim područjima, radi smanjenja uvoza poljoprivrednih proizvoda, za prevazilaženje izazova od nedostatka prodaja uzrokovanih COVID-19 i radi povećanje bezbednosti hrane određena su sredstva u iznosu od 26.000.000 evra.

Dvadeset i četiri miliona evra su izdvojena za udvostručenje budžeta za Program direktnih plaćanja samo za 2020. godinu.

Za subvencionisanje kamatnih stopa na kredite u poljoprivredi prema ovom programu su izdvojena sredstva u iznosu od dva miliona evra.

Sledeća mera je stimulisanje agregatne potražnje, koja podstiče proizvodnju i zapošljavanje sa multiplikacijskim efektima u ekonomiji i za to su izdvojena sredstva u iznosu od 15 miliona evra.

Planom mera je predviđeno omogućavanje povlačenja iznosa od 10 procenata sredstava ušteđevina u Penzionom Trustu za platiše-doprinosioce, na osnovu njihovih potreba. To se pravo može koristiti samo u periodu od četiri meseci.

Za podršku produžavanja grejs perioda za kupovinu stanova i kuća na osnovu kriterijuma prihoda, izdvojeno je 15 miliona evra.

Za podrška rada i kapitalnih investicija javnih preduzeća, posebno onih koja su strateške prirode, kako bi se prebrodili smanjenje prihoda od naplate i potrebnih kapitalnih investicija koja se trebaju poduzeti određen je iznos od 17 miliona evra, dok je 14 miliona evra namenjeno za pokriće minimalnih operativnih troškova javnih preduzeća.

Planom mera je predviđena i finansijska podrška za zapošljavanje mladih, podršku organizacijama civilnog društva, drugim neformalnim grupama, podsticanje kulturnih, umetničkih, sportskih aktivnosti i njihova revitalizacija i za to su izdvojena sredstva u iznosu od pet miliona evra.

Za podršku postojećim i novim programima koji se odnose na regionalni razvoj preko Ministarstva za regionalni razvoj, koji utiču na uravnoteženi regionalni razvoj izdvojena su dva miliona evra.

Za podršku nevećinskim zajednicama na Kosovu, za projekte i inicijative koje streme poboljšanje njihovog života i njihovog ekonomskog preporoda planirana su dva miliona

Za finansijsku podršku za projekte i inicijative koje imaju za cilj poboljšanje položaja žena u društvu i ekonomiji su planirana dva miliona evra.

Deset miliona evra su izdvojena za podrška obrazovnom sektoru radi omogućavanja početka i nove školske godine, dok je kao podrška opštinama Kosova za upravljanje situacijom koju je stvorila pandemija COVID-19, izdvojeno deset miliona evra.

Za pokrivanje troškova premija polisa osiguranja za dijasporu izdvojena su tri miliona evra.

Rezerva za vanredne slučajeve radi boljeg suočavanja pandemijom COVID-19, je utvrđena na 19 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari