Vlada: Produžena zabrana zapošljavanja 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije je na današnjoj sednici odlučila da važenje Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru produži do kraja 2019. godine.

U obrazloženju se navodi da su smanjenje zarada, zabrana zapošljavanja i racionalizacija broja zaposlenih u javnom sektoru mere koje su najviše doprinele smanjenju rashoda i uspehu fiskalne konsolidacije.

Vlada je danas usvojila i Predlog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, kojim će se na jednom mestu objediniti sve naknade koje se plaćaju za korišćenje prirodnih bogatstava, dobara od opšteg interesa i dobara u opštoj upotrebi.

Time se uspostavljaju jasna pravila u sistemu javnih prihoda, obezbeđuje optimalno korišćenja javnih dobara i privredi garantuje predvidivost troškova poslovanja.

Na današnjoj sednici usvojeni su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona na dohodak građana i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Prvim zakonom obezbeđuje se suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog rada u ugostiteljstvu i turizmu u objektima domaće radinosti i seoskim turističkim domaćinstvima, za koje se procenjuje da je trećina u sivoj zoni.

Drugim zakonskim predlogom predviđa se smanjenje stope doprinosa za osiguranje za slučaj nezaposlenosti sa 1,5 na 0,75 odsto.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o radnom vremenu posade vozila u drumskom prevozu i tahografima, koji je danas usvojen, stvara se pravni osnov Agenciji za bezbednost saobraćaja za izdavanjem kartice za tahografe druge generacije.

Pored toga, dodatno se propisuje mogućnost radionicama za digitalne tahografe da koriste „smart“ tehnologiju, u cilju suzbijanja crnog tržišta i sive ekonomije u toj oblasti.

Vlada je usvojila i izmene Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi izgradnje gasovoda „Južni tok“, čime se ubrzava postupak eksproprijacije i izdavanja dozvola potrebnih za sprovođenje tog projekta.

Danas je usvojena i uredba kojom se povećava iznos za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina, sa dosadašnjih 45.000 na 50.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari