Vlahović: Oporavak srpske privrede zavisi od oporavka EU, pre svega Italije i Nemačke 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES) Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je za Srbiju najvažnije kojom brzinom će se oporaviti ekonomija Evropska unija (EU), imajući u vidu da više od dve trećine trgovinske i investicione razmene ostvaruje sa zemljama EU.

„Srbija ima dva glavna trgovinska partnera u EU, a to su Italija i Nemačka, pa tako od oporavka njihovih ekonomija, u velikoj meri zavisi i oporavak naše zemlje“, naglasio je Vlahović najavljujući ovogodišnji Kopaonik biznis forum, u organizaciji SES-a, od 24. do 27. maja u hotelu Metropol u Beogradu u hibridnom formatu.

Prema njegovim rečima, pored programa podrške i tradicionalne strukture srpske privrede, ovo je treći faktor koji će dominantno uticati na ovogodišnji rast srpske ekonomije.

Vlahović je istakao da je najmanji pad srpske privrede u Evropi posledica njene tradicionalne strukture gde su grane poput poljoprivrede, industrije, građevine i energetike rezistentne na prekid globalnih lanaca snabdevanja i ne zavise od međunarodnog tržišta.

„Drugi razlog je bila masivna intervencija upućena privredi od strane države koja je prošle godine iznosila 11 odsto BDP-a, a veliku ulogu je odigrala i NBS sa svojim merama“, objasnio je predsednik SES-a.

Vlahović je dodao i da će Srbija ove godine verovatno imati rast privrede veći od pet procenata, ali će takođe imati i gotovo največi fiskalni deficit koji je rebalansom promenjen na sedam odsto.

Govoreći o 28. Kopaonik biznis forumu, Vlahović je rekao da je tema ovogodišnjeg okupljanja „Svet posle kovida-19, novi izvori rasta u promenjenim uslovima poslovanja“.

„Za ovaj Kopaonik biznis forum pripremili smo 22 panela, a cilj nam je izgradnja platforme za argumentovanu i konstruktivnu raspravu, te kritičku analizu svega onoga što je uradjeno, kao i konceptualno definisanje održive ekonomske politike“, kazao je Vlahović.

On je dodao da je cilj dati odgovor na pitanje šta to Srbija treba da uradi da bi iskoristila šanse za razvoj, kao i kako promeniti tradicionalnu strukturu privrede i da li se na njoj može zasnivati dugoročni rast.

Na skupu će, pored privrednika, te domaćih i stranih ekonomskih stručnjaka, učestvovati i ministar finansija Srbije Siniša Mali, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, ministarska za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, guvernernerka NBS orgovanka Tabaković, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, a forum će zatvoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari