VOICE: Poljoprivredni penzioneri ekstremno siromašni, dug milijardu i po evra 1Foto: Pixabay/Besno pile

Porodična poljoprivredna penzija iznosi 8.000 dinara, a prosečna oko 12.000 dinara, čime se poljoprivredni penzioneri svrstavaju u red najsiromašnijih gradjana Srbije, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Dug poljoprivrednika za penzijsko osiguranje je, prema rečima nadležnih i procenama u Republičkom penzijsko-invalidskom osiguranju, oko 160 milijardi dinara, od čega je, pretpostavlja se, skoro 95 odsto nenaplativo, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

Posebna priča su vojvođanski poljoprivrednici koji su svojevremeno, kada je Vojvodina imala i zkonodavnu vlast u okviru tadašnje SFR Jugoslavije, imali sopstveni penzioni fond koji je, nakon što je Miloševićev režim srušio autonomiju te pokrajine na ulici 1988. godine, pripojen poljoprivrednom fondu zemljoradnika cele Srbije, piše VOICE.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ranije je izjavila da je višedecenijski dug za PIO veći od 160 milijardi dinara, od čega je 70 milijardi dinara glavnica, a ostalo su kamate.

Taj dug se odnosi na ukupno 227.995 osiguranika, kazala je ona i dodala da bi rešavanje tog pitanja kroz razgovore sa predstavnicima Svetske banke i MMF-a bio jedan od najvećih uspeha ove vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari