Vučić: Evropska komisija nije delila novčanu pomoć, već povoljne kredite 1Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN/ AP

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas reagujući na kritike opozicije, da Evropska komisija nije nudila novčanu pomoć nego je reč o povoljnim kreditima za zemlje koje imaju poremećaje u platnom bilasnom sistemu – a da Srbije te probleme nema.

Stranka slobode i pravde osudila je ranije danas odluku srpskih vlasti da ne uzimaju stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije i optužila ih da se zadužuju „kod šeika“ jer trošenje tog novca, za razliku od novca koji se dobija iz Evrope, niko ne kontroliše.

„To je najbolji primer nepoznavanja stvari. I ne samo nepoznavanje, kod nekih je i loša namera – a kod trećih je želja da se dodvore nekome da mogu da ih okrenu protiv državnih organa Srbije“, kazao je Vučić nakon obilaska novog bolničkog objekta na Karaburmi.

Naveo je da je ponosan na to što Srbija nije na listi sa Ukrajinom, Bosnom i Hercegovinom, Tunisom, Albanijom, Kosovom i Severnom Makedonijom.

„Zašto da uzemo 600 ili 700 miliona više nego što nam je potrebno? Već smo uzeli 200 miliona evra. Odbili smo 1,2 milijarde od Međunarodnog monetarnog fonda i ja sam ponosan na to“, rekao je Vučić.

Naglasio je da javni dug Srbije ne sme da premaši 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i naveo da će „najmoćnije zemlje Evropske unije“ imati po 200 odsto javnog duga u odnosu na svoj BDP.

Odgovarajući na pitanje kada će biti održani izbori, koji su odloženi zbog pandemije korona virusa, Vučić je kazao da time neće da se bavi i da ne zna kada će biti.

„Neki od tih ljudi (opozicija) kažu da stalno odlažem izbore jer plašim izbornog fijaska, drugi kažu da žurim na izbore da naplatim nešto od korone. Hajde, ljudi, dogovorite se“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari