SSP: Vlasti odbijaju pomoć Evrope jer ona kontroliše trošenje novca 1Foto: Stranka slobode i pravde

Stranka slobode i pravde (SSP) najoštrije je danas osudila odluku srpskih vlasti da ne uzimaju stotine miliona evra pomoći od Evropske komisije i optužila ih da se zadužuju „kod šeika“ jer trošenje tog novca, za razliku od novca koji se dobija iz Evrope, niko ne kontroliše.

„Bosna i Hercegovina je dobila 250 miliona evra, Crna Gora 60 miliona, Severna Makedonija 160 miliona, Albanija 180 miliona, samo Srbija neće“, navodi SSP i dodaje da će nam Aleksandar Vučić verovatno reći da je to „zato što smo najpametniji i zato što nam ne treba jer imamo milijarde na računu“.

„Ali nam neće reći da je istovremeno doneo odluku da se zadužimo za nekoliko milijardi evra i to po deset puta gorim uslovima nego što je ponudila Evropa, zato što kad se uzme novac od šeika preko Fonda za razvoj Abu Dabija, onda niko ne pita kako se i gde pare troše, a kad se uzme novac od Evrope, onda to tako ne može“, navedeno je u saopštenju.

SSP je saopštila da će nastaviti da proverava „kako vlast troši svaki dinar državnog novca i da će odgovarati za svaku zloupotrebu“.

Evropska komisija je usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od tri milijarde evra za države u procesu proširenja kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije korona virusa, a Srbija je jedina iz regiona koja time nije obuhvaćena.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbiji nije potrebna pomoć jer ima stabilne javne finansije.

Evropska komisija je juče usvojila predlog paketa za makrofinansijsku pomoć od tri milijarde evra za države u procesu proširenja kako bi im se pomoglo da ograniče posledice krize zbog pandemije korona virusa, a Srbija je jedina iz regiona koja time nije obuhvaćena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas reagujući na kritike opozicije, da Evropska komisija nije nudila novčanu pomoć nego je reč o povoljnim kreditima za zemlje koje imaju poremećaje u platnom bilasnom sistemu – a da Srbije te probleme nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari