Vučićevi podaci o zaradama samo prazno slovo na papiru 1Foto: Stanislav Milojković

Tvrdnja Aleksandra Vučića da sve druge zemlje u regionu imaju niže prosečne plate od Srbije ne odgovara činjeničnom stanju a stručna javnost navodi da statistika koju predsednik iznosi istovremeno ne znači da je standard stanovništva na zadovoljavajućem nivou.

Naime, predsednik Vučić je gostujući na Hepi televiziji izjavio da je u proteklih sedam godina prosečna plata u Srbiji porasla za 180 evra, najavivši da će u martu ove godine dostići mesečni nivo od 535 evra.

– Pre sedam godina plata je bila 329 evra, a u Crnoj Gori 510 evra. Mi danas imamo prosečnu platu 511 evra, u Crnoj Gori je oko 509 evra, a svi ostali u regionu imaju značajno ispod – izjavio je tom prilikom Vučić.

Međutim, postavlja se pitanje na koji to region misli predsednik Vučić. Kada se govori o platama Srbija se uglavnom upoređuje sa državama nastalim na prostoru bivše Jugoslavije, Albanijom, Rumunijom i Bugarskom.

Ako se taj region uzme u obzir, podaci pokazuju da su plate veće od onih u Srbiji u Sloveniji (1.181 evro), Hrvatskoj (890 evra), Rumuniji ( 659 evra), Bugarskoj ( 550 evra) ali i u Crnoj Gori gde prosečna zarada ne iznosi 509 evra kako kaže Vučić već je 525 evra na mesečnom nivou.

Plate niže od onih u Srbiji jesu u Bosni i Hercegovini (490 evra), Severnoj Makedoniji (454 evra) i Albaniji (390 evra).

Takođe, pokazuje se da nije ispravan ni predsednikov podatak o visini plate u Crnoj Gori 2013. godine jer ona tada nije bila 510 evra kako je izneo već su prosečni neto prihodi zaposlenih u toj zemlji bili na mesečnom nivou od 486. evra.

Takođe, ako pogledamo ko ima najviši rast plata među zemljama nastalima na prostoru bivše Jugoslavije u poslednjih godinu dana statistika pokazuje da ni tu Srbija nije na mestu broj jedan Najviše je porasla prosečna plata u Sloveniji, za 58,35 evra.

Istini za volju Srbija je u tom segmentu na drugom mestu za 44,19 evra, Makedonija na trećem (36,31), zatim sledi Hrvatska (18,41), Bosna i Hercegovina (14,26), Crna Gora (osam evra).

Vučićevi podaci o zaradama samo prazno slovo na papiru 2

Ekonomista Milan R. Kovačević kaže za Danas da statistički podaci, sami po sebi, koje je izneo predsednik Vučić nisu pokazatelj da se u Srbiji živi dobro i da su zarade na zadovoljavajućem nivou.

– Treba podsetiti na činjenicu da veliki broj građana Srbije zarađuje znatno niže od prosečne plate koju je koristio upoređujući se za zemljama regiona i njenim rastom u proteklom periodu. Neuporedivo je na način, kako je on to učinio, sagledavati visinu primanja građani Srbije u odnosu na susede u regionu s obzirom da je nivo kupovne moći u njima veoma različit. I ono što je takođe veoma važno reći je i to da je sasvim normalno da iznos plata raste. Međutim, istovremeno rastu i osnovni troškovi života. Ako posmatramo taj segmenat onda možemo da konstatujemo da rast plata u Srbiji istovremeno ne znači, ma kakav on bio, da se u njoj dobro živi. Nepristojno je na takav način sagledavati životni standard građana. Što se tiče prognoza predsednika o iznosu martovske plate i to je nepristojno. Treba sačekati i videti kolika će biti martovska plata i da li će i za koliko biti veća a ne unapred najavljivati nešto što još uvek nije ostvareno – smatra naš sagovornik.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za Danas da je „tužno što predsednik Vučić poredi nivo plata u Srbiji sa zemljama sa ekonomskim položajem poput Crne Gore i sličnih država“.

– Razumem da političar na vlasti smatra da treba da se hvali određenim postignutim rezultatima. Međutim ako se to već radi onda treba biti pošten i reći da u Srbiji najmanje dve trećine stanovništva ima nivo primanja ispod nivoa o kome je predsednik Vučič govorio, odnosno ima primanja niža od iznosa prosečne zarade u našoj zemlji. To je svakako nešto što je veoma problematično jer je jasan pokazatelj niskog standarda života najvećeg broja građana – zaključuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari