YUTA: Najbolja turistička sezona u poslednjih pet godina 1Foto: Ljiljana Bukvić

Turistička sezona zvanično još nije počela, ali se već sada zna da će po broju putnika i realizaciji turističkih aranžmana ovo biti najbolja u poslednjih pet godina, tvrde u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija (YUTA).

 

– Očekujemo da će broj putnika biti veći za nekih sedam odsto ove u odnosu na prošlu godinu i da će ukupan broj građana Srbije koji ove godine odlaze bilo organizovano ili individualno na letovanje preći milion – rekao je danas na konferenciji za novinare u YUTA predsednik UO Zoran Arsenović.

Tome značajno, kako je istakao, doprinosi oporavak tržišta poput Turske i Egipta koje su građani Srbije iz bezbednosnih razloga poslednjih godina zaobilazili.

– Nivo tražnje za Tursku je ponovo dramatično povećan, tako da očekujemo da će ove godine tamo letovati tri puta više turista iz Srbije nego prošle godine. Ako smo prošle imali 18.000 putnika za Tursku, onda će ih ove biti između 45.000 i 50.000 – napomenuo je Arsenović.

I egipatsko tržište se u Srbiju, kako je rekao, vraća na velika vrata te će tamo ovg leta biti i do 2,5 puta više srpskih turista nego prošle godine. Blagi rast, od 5,5 do šest odsto, beleži i Grčka u kojoj su aranžmani poslednjih godina značajno poskupeli. Arsenović, međutim, predviđa da će već u narednoj sezoni Grci zbog oporavka okolnih konkurentskih destinacija morati da spuste cene i do 10 odsto. S druge strane, interesovanje naših turista je manje za destinacije poput Bugarske i Španije.

Direktor YUTA Aleksandar Seničić napomenuo je da su se poslednjih meseci pojavili problemi sa jednom agencijom koja nije u YUTA sistemu i naglasio kako svi treba da obrate pažnju sa kim putuju.

– U našem sistemu je 256 turističkih agencija i za njih mi možemo da garantujemo. Naši kriterijumi su visoki i samo ove godine 32 agencije koje su predale zahtev da pristupe našem sistemu nisu primljene jer smo procenili da ne ispunjavaju uslove. Ovo pričam jer smo poslednjih dana dobili veliki broj primedbi na račun agencije Fly fly koja nije u našem sistemu, čak je i šest naših agencija koje sarađuju sa njima oštećeno – rekao je Seničić i apelovao na sve nadležne državne institucije da utiču na to kako bi se ovakve situacije predupredile.

Terminal za autobuse zvanično od 15. maja

Iz YUTA najavljuju da uskoro i zvanično počinje da radi terminal na Lastinoj stanici na auto-putu koji je grad Beograd odredio kao polazište za sve autobuse turističkih agencija. Posle dužeg vremena ovaj terminal, koji će ispunjavati sve neophodne uslove, zvanično biti otvoren 15. maja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari