Za godinu posao dobilo 1.223 radnika 1

Za proteklih godinu dana u Šapcu je zaposleno 1.223 radnika, što je smanjenje broja nezaposlenih za deset odsto.

Prvi put za ovih petnaestak godina broj zaposlenih premašio je 32.000 radnika, a za poslednje tri godine to je više od šest hiljada radnika. Po gruboj statistici stopa nezaposlenosti smanjena je sa 16 na 14 odsto. Najviše se zapošljava u firmama koje su u industrijskoj zoni, i tamo već posluje više od 20 domaćih i stranih kompanija.

Posebno interesantno da se trenutno vode pregovori sa 11 kompanija, od čega neke dolaze iz Nemačke, Turske, Italije, i u pitanju je 1.800 radnih mesta. Najviše se očekuje od dolaska japanske korporacije „Jazaki“, koja će početi sa radom u junu naredne godine.

Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, istakao je da je japanska firma kupila zemljište i da će izgraditi proizvodne pogone, a cela investicija iznosi 25 miliona evra uz zapošljavanje 1.700 radnika. O dobroj poslovnoj politici govori i podatak da je jedna nemačka firma htela da preuzme investiciju od japanske korporacije, ali da je upućena u Kruševac, što je značajno za ukupne investicije u Srbiji. Zelenović je ukazao i na zlonamerne tvrdnje lokalnog ogranka SNS da je ovde nezaposlenost najveća u Srbiji, i da iznosi 25 odsto, a da industrijska zona zvrji prazna.

– Po svim parametrima Šabac ima najnižu stopu nezaposlenosti od okolnih gradova i opština, i trenutno je na spisku nezaposlenih oko 10.500 lica – istakao je Zelenović na konferenciji za novinare. Pored toga grad ulaže u osposobljavanje žena za privatno preduzetništvo, takođe finansira učenje programskih jezika, a značajna sredstva ulažu se u u podsticaje poljoprivrednim domaćinstvima. Cilj je da za četiri godine u Šapcu svako ko želi da radi ima mogućnost za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari