Za karantin nema novca, ali penzionerima za Svetog Nikolu ima 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Današnji simbol Deda Mraza nastao je, kažu, od hrišćanskog sveca Svetog Nikole, koji pada 19. decembra.

Baš pred ovaj praznik penzionerima stiže poklon ili jednokratna pomoć od 5.000 dinara, najavio je preksinoć, ne Deda Mraz, već predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Tako će, prema njegovim rečima, oko 1,72 miliona penzionera dobiti po 5.000 dinara 17. ili 18. decembra i to će državnu kasu koštati oko 75 miliona evra.

„Ja znam da to ne znači mnogo onima koji imaju 78, 80 ili 90.000 dinara penziju, ali velikom broju njih koji imaju penziju ispod proseka, koji će sa ovim biti 29.500 dinara, to će mnogo značiti. Mnogo će značiti poljoprivrednim penzionerima, posebno za oko 750.000 njih koji primaju ispod 25.000 dinara. Srećan sam što smo ovaj novac uspeli da pronađemo“, rekao je Vučić gostujući na RTS-u.

Pomoć penzionerima je takođe bila deo i prvog paketa iz aprila kada je isplaćena jednokratna uplata od po 4.000 dinara što je ukupno iznosilo nešto preko 60 miliona evra.

Međutim, zanimljivo je kako je država „našla“ 75 miliona evra, a pre samo nedelju dana predsednik je apelovao na Krizni štab da vode računa o ekonomiji kada budu određivali epidemiološke mere, da se ne bi ugrozila isplata plata i penzija i njihovo povećanje od 1. januara.

Postavlja se pitanje ako je bilo novca zašto se čekalo sa epidemiološkim merama toliko da eksplodira broj zaraženih korona virusom i zdravstveni sistem dođe na ivicu pucanja.

Neki stručnjaci u ovoj meri vide više političkih nego ekonomskih motiva.

Ekonomista Goran Radosavljević ističe da se od početka vodi kontrolisana politika pomoći privredi, gde se namerno zaobilazi sektorska pomoć.

„Tu je isplata po 100 evra svakom punoletnom građaninu, pomoć penzionerima dva puta. A prema statistikama penzioneri su najmanje ugrožen deo populacije. Da su bar pomogli najsiromašnijim penzionerima ili siromašnim domaćinstvima. Mislim da su mere usmerene na ciljnu grupu glasača vladajuće partije“, zaključuje Radosavljević dodajući da je država još odavno morala da počne sa targetiranim merama onima koji su najviše pogođeni pandemijom.

On takođe pita zašto se svima isplaćivala minimalna zarada kada nisu svi sektori privrede jednako pogođeni, štaviše nekima, kao što je farmacija, ide bolje u vreme krize.

Mihailo Gajić iz Libeka podseća da u Srbiji ima 200.000 starih koji ne primaju penziju, a koji nisu obuhvaćeni ovom pomoći.

„Sa ekonomske strane očigledno je da su čuvali pare za ovu isplatu. Ova pomoć nema puno ekonomske logike. Istina penzioneri će tih 5.000 dinara potrošiti, povećaće se tražnja, ali poznato je da je multiplikator državne potrošnje relativno nizak. Dosta stvari, pa i netrajnih potrošnih dobara se uvozi, pa ova mera može da nam ostavi veći javni dug, a pomogne nemačku privredu“, ukazuje Gajić.

Sa socijalne strane, postavlja se pitanje zašto se svima pomaže, kada ima penzionera sa visokim penzijama kojima ova pomoć neće značiti bog zna šta.

„Sa toliko starih ljudi koji uopšte nemaju penziju, ovo je nepravična mera“, smatra Gajić.

On objašnjava praksu od početka krize da se ide sa merama prema svima time da je država želela da spreči da ako da jednoj grupi da navale i ostale grupe da traže novac.

„Problem je što onda dajete nekima koji nisu u krizi, kao i onima koji propadaju. Ako za prvi paket možemo reći i da nije bilo vremena za analize, već za drugi paket od avgusta je bilo i te kako vremena da se identifikuju najugroženiji. Zato su naši paketi pomoći najobimniji sa manjim efektima“, zaključuje on.

Krkobabić pozdravlja dodelu pomoći

Beograd – Predsednik PUPS-a Milan Krkobabić pozdravio je u petak odluku da se penzionerima dodeli jednokratna pomoć od po 5.000 dinara, ocenivši da je „inicijativa predsednika Aleksandra Vučića valjana i više nego primerena u vremenu u kome živimo“.

„Naložio sam svim odborničkim grupama i odbornicima u Beogradu i svim drugim gradovima i lokalnim samoupravama gde PUPS učestvuje u lokalnim skupštinama, da pokrenu inicijativu da se penzionerima koji primaju manje od republičkog proseka koji iznosi 27.764 dinara, isplati jednokratna novčana pomoć primerena sredstvima njihovih budžeta. Na taj način pomoć od 5.000 dinara koju će dobiti svi penzioneri i ta dodatna pomoć lokalnih samouprava, predstavljaće pravi izraz naše solidarnosti sa onima kojima je pomoć najpotrebnija“, rekao je Krkobabić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

15 reagovanja na “Za karantin nema novca, ali penzionerima za Svetog Nikolu ima”

    • A kad će više taj moratorijum? Može i nas koji smo zainteresovani i koji još malo nećemo imati za rate , da iznenadi za Novu godinu !!! Nek bude Deda mraz svima

  1. Ovih 5000 d.ću dati u dobotvorne svrhe,kao što sam i onih 11.000 d. Pošto me je opljačkao za 5000 evra ja od svog lopova tražim nazad ukupno ukradenu penziju a ne milostinju.Niko nikada nije mogao da me kupi ni za velike pare pa neće ni ovaj kriminalac.Za takve spodobe mogu samo glupi,besramni i isti kiminalni soj da glasa.

    • Ponuđen k’o počašćen. Ne morate, ja hoću. Uzimali su i drugi na vlasti, recimo meni tri trosobna stana u centru Beograda.

  2. Penzioneri su zasluzili i po 12 000 dinara > ako postoji sansa da se obezbedi jos 7000 dinara ja sam za / da nisu oni ovaj rezim nebi imao nikakav legitimitet 2 400 000 glasova >>> sad dolazi nova generacija penzionera ona generacija koja je 30 godina drzala na vlasti od 1990 ovu politicku mafiju oni zasluzuju i po 200 eura minimum

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.