Zastava oružje: Novi ugovori vredni 95 miliona dolara, osigurano stabilno poslovanje 1Zastava oružje Foto: BETAPHOTO/ MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE JOVO MAMULA

Vrednost novih ugovora fabrike Zastava oružje u toku 2020. godine je 95 miliona dolara, čime je osigurano stabilno poslovanje u narednom periodu, saopšteno je iz te fabrike.

Kako je navedeno, projektovana realizacija do kraja 2020. godine biće veća za oko 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom 2020. godine završena su ispitivanja Modularne puške M-19, koja postaje deo naoružanja Vojske Srbije.

Za potrebe Vojske Srbije u toku je ispitivanje pištolja, snajperskih i dalekometnih pušaka i puškomitraljeza.

Iz fabrike su saopštili da su poslovanje i rad fabrike suočeni sa brojnim problemima usled pandemije virusa kovid 19, posebno tokom vanrednog stanja.

Bili su prekinuti normalni tokovi snabdevanja repromaterijalima i značajno otežana, u nekim slučajevima čak i onemogućena isporuka gotovih proizvoda.

I pored teškoća izazvanih pandemijom virusa korona, u fabrici su ovu godinu ocenili uspešnom, jer je održan kontinuitet i povećan obim proizvodnje.

Modernizacija procesa proizvodnje i stvaranje uslova za veća ugovaranja biće težište rada fabrike u narednom periodu.

Fabrika Zastava oružje oglasila se danas saopštenjem povodom sutrašnjeg Dana fabrike koji neće biti proslavljen uobičajeno zbog pandemije korona virusa.

Kragujevačka fabrika navršiće sutra 167. godinu od osnivanja.

U kragujevačkoj Topolivnici su 27. oktobra 1853. godine izlivene prve topovske cevi.

Fabrika je pre 167 godina utemeljila razvoj srpske industrije, jer su u proizvodnim pogonima primenjivane prve parne mašine, električno osvetljenje, standardi kvaliteta i brojne druge inovacije.

Unapređenje Mauzerove konstrukcije pušaka (model 1878/80), koju je izveo Kosta Milovanović, srpski general i profesor Vojne akademije u Beogradu, smatra se jednom od najboljih vojničkih pušaka na svetu u to vreme.

Sve ovo je 1889. godine prepoznato na Velikoj svetskoj izložbi u Parizu, kada je fabrika osvojila brojne medalje.

U toku 1928. godine u rad je pušten i pogon za proizvodnju municije, pa se tako u fabrici pored 200 pušaka, proizvodilo i 200.000 metaka dnevno.

Drugi svetski rat tadašnji Vojno-tehnički zavod dočekao je kao evropski gigant sa 12.000 zaposlenih i oko 10.000 mašina, pri čemu tokom rata biva potpuno uništen.

Ozbiljnija obnova i razvoj započinje pedesetih godina prošlog veka, kada se stvaraju temelji moderne vojne fabrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari