Zip-lajn na Starom gradu u Užicu 1Foto: Radio Luna

U okviru projekta „Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor u Turističkoj regiji Zapadna Srbija“, u Užicu je izgrađen i pušten u rad zip-lajn, čiju gradnju su finansirali država i lokalna samouprava.

Početak rada zip-lajna, čija trasa ide preko kanjona reke Đetinje od srednjovekovne tvrđave Stari grad do obližnje Čitakove stene, bio je najavljen za 27. april, ali je, zbog loših vremenskih prilika, sezona počela 4. maja i trajaće do oktobra.

Gradnja je koštala 1.720.620 dinara, od čega je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obezbedilo 1.589.520, a ostatak iznosa, koji je bio potreban za izradu tehničke dokumentacije, predstavlja učešće Grada Užica. Radove, koji su završeni u novembru prošle godine, obavilo je beogradsko preduzeće „ALP projekt“.

Prema rečima Maje Vermezović, gradske većnice zadužene za turizam, tim sadržajem unaprediće se turistička infrastruktura za aktivni odmor u gradu, a nakon uređenja i konzervacije Starog grada u planu je da se osmisle i drugi sadržaji na tom prostoru, koji bi trebalo da privuku što veći broj posetilaca.

Miroslav Rađen, direktor Turističke organizacije regije Zapadna Srbija, objasnio je da je dužina zip-lajna 375 metara, da se polazna tačna nalazi na nadmorskoj visini od 499 metara u blizini Starog grada i da se vožnjom, koja traje oko pedesetak sekundi, prelazi visinska razlika od 20 metara. Navodeći da su, iz bezbednosnih razloga, pažljivo odbrane polazna i krajnja stanica, on je dodao da je brzina prilagođena ugodnom razgledanju atraktivnih predela kanjona Đetinje i tvrđave. Nazad do početne tačke, pešači se desetak minuta uređenom pešačkom stazom.

Marko Ristovski, odbornik u užičkoj skupštini i vlasnik užičkog eko-hostela „Republik“ za koga je rečeno da je predstavnik firme Zabavno-rekreativni park „Stari grad“, koja je zakupac zip-lajna, naveo je da je cena vožnje 1.000 dinara i da će biti omogućeni popusti i promotivne akcije.

– Firma koja je izgradila zip-lajn maksimalno garantuje i daje sve sertifikate za bezbednost. Žica može da izdrži do 1,5 tone, tako da nema problema i za one malo punije i teže, poručio je Ristovski i istakao da su sve vreme prisutni spasioci. Inače, na osnovu javnog poziva, koji je raspisala TO regije Zapadna Srbija, užičkom preduzeću Zabavno-rekreativni park „Stari grad“, koje se jedino prijavilo na taj oglas, zip-lajn je dat u zakup na pet godina po ceni od 12.000 dinara mesečno, bez PDV.

Javni poziv i osnivanje firme

Javni poziv za davanje u zakup zip-lajna je objavljen 8. marta ove godine i trajao je sedam dana. Prema podacima Agencije za privredne registre, užičko preduzeće Zabavno-rekreativni park „Stari grad“, kome je zip-lajn dat u zakup, osnovano je četiri dana nakon objavljivanja tog javnog poziva, odnosno 12. marta 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari