Zrenjanin nakon dve decenije dobio na upravljanje Carsku baru 1Foto: Katarina Tomović

Specijalni rezervat “Carska bara” dat je odlukom Vlade Srbije na upravljanje Zrenjaninu.

Do promene je došlo nakon što je Mirotin grupa iz Vrbasa, vlasnik Ribarskog gazdinstva Ečka i hotela “Sibila”, prodala svoju celokupnu imovinu kompaniji Matijević pa je time prestalo njihovo upravljanje rezervatom prirode “Carska bara”.

Dug je put pređen da se upravljanje Specijalim rezervatom prirode “Carska bara”poveri Zrenjaninu, preciznije Javnoj ustanovi “Rezervati prirode”, koje je promenom Uredbe o gazdovanju nad ovim zaštićenim prirodnim dobrom postalo njen staratelj. Odluka Vlade Srbije od 14.oktobra  stupa na snagu za dva dana a to za zrenjaninske zaštitare znači pripremu sveobuhvatnog programa gazdovanja nad ovim dobrom.

-Zrenjanin od 2003. godine ovo pokušava, podsetiću da se prvi put spominje namera grada da gazduje Carskom barom u Prvom lokalnom ekološkom akcionom planu. Zatim smo, takođe, u prvoj strategiji održivog razvoja naveli da grad treba aktivnije da upravlja tim zaštićenim područjem. Onda smo u drugoj strategiji održivog razvoja 2014. godine naveli da to mora da se promeni. I kada je rađena analiza opravdanosti 2013. godine prilikom osnivanja ustanove “Rezervati prirode” navedeno je da smo osnovani zbog upravljanja Ritovima donjeg Potisja, parkom prirode Rusanda i Carskom barom, Okanj barom i spomenicima prirode. Sve je to u papirima odavno. Iako smo se obraćali svim nadležnim organima, ništa se godinama nije dešavalo. Sada, konačno, možemo da budemo zadovoljni – objašnjava za Danas dr Dejan Jovanov, direktor javne ustanove “Rezervati prirode”.

U ovom trenutku Rezervatima prirode predstoji dosta posla vezano za dokumentaciju, usvajanje programa i usaglašavanje dokumenata.

-Najvažnije je sada da uradimo plan upravljanja za narednih deset godina, to je period od 2022. do 2031.godine – objašnjava direktor Jovanov.

Stanje u Specijalnom rezervatu prirode Carska bara nije idealno jer je veliki požar, koji se desio pre tri godine a izazvao ga je nepripisnim paljenjem lišća jedan panzioner na svojoj vikendici, oštetio više stotina hektara rezervata. Tom prilikom izgoreo je prvi stepen zaštite, što do danas nije obnovljeno, kažu u JU “Rezervati prirode”, a devastirane su i Bara Tiganjica i Perleske bare. Ovo poznato izletiše udaljeno je 60 kilometara od Beograda i isto toliko od Novog Sada. Na području Carske bare evidentirano je više od 200 ptičjih vrsta, među kojima su i primerci ugroženih vrsta čaplji, kormorana, gnjuraca, pataka, kao i mnogobrojne ptice selice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari