Zrenjaninski poljočuvari otkrili 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta 1Foto: Pixabay/Wobogre

Poljočuvari u Zrenjaninu otkrili su oko 500 hektara uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, a vrednost useva koji će sa te zemlje biti skinuti je između 25 i 30 miliona dinara, rekao je koordinator Poljočuvarske službe Branislav Lazić.

Pojašnjavajući o kojoj je površini reč, Lazić je rekao da kineska kompanija Linglong, investicija ocenjena kao najveća u Srbiji, gradi pogone na 100 hektara zemlje, što znači da je uzurpirano pet takvih parcela ili ceo atar jednog manjeg sela.

„U Knićaninu je oko 380 hektara tog zemljišta pod suncokretom, a već oko 300 hektara je skinuto. U toj katastarskoj opštini uzurpirano je još oko 60 hektara pod kukuruzom, a imamo i dodatne količine zemljišta u atarima Botoša i Banatskog Despotovca“, kazao je novinarima Lazić.

Ukazao je da je ove godine otkriveno najviše uzurpiranog zemljišta, kao i da je 33 poljočuvara koji su, iako nemaju adekvatnu opremu i vozila, na tragu da otkriju još oko 100 hektara prisvojene zemlje.

Rekao je da su poljočuvari zaduženi za atare svih 22 naselja na teritoriji Zrenjanina i neke delove grada, da se bore na razne načine i da su izloženi brojnim neprijatnosti i otvorenim pretnjama, ali da, na sreću, imaju dobru saradnju sa zrenjaninskom policijom.

„Lično smatram da su neke poluge vlasti zakazale, ja sam dete sa sela i moja majka ima 20 jutara zemlje, a veoma je tužno što se u selima može videti da oni koji nemaju ni u saksiji zemlje krune šest ili sedam vagona, a mi smo tu nemoćni“, rekao je Lazić.

Izrazio je očekivanje da će nadležni takve nepravilnosti ipak utvrditi i počinioce procesuirati i uputio apel poljoprivrednicima da takve slučajeve, bez straha, prijave.

Naveo je da su poljočuvari u ataru Melenaca sprečili krađu 20 tona deteline, čija je vrednost oko 10.000 evra, a da su poljočuvari u Čenti zaplenili kamion sa 1.500 lubenica.

„Ono što je interesantno jeste da su poljočuvari biciklom jurili za tim kamionom, kradljivci su naravno pobegli, ali je policija uspela da ih pronađe“, rekao je Lazić.

Ukazao je i da nije retkost krađa voća i povrća, ali da su grupe kradljivaca veoma dobro organizovane, te da ih poljočuvari zatiču sa kofama u kojima je oko 20 kilograma krompira, ili kukuruza, što je mala vrednost da bi se podnele prijave.

Lazić je naveo i da se u narednom periodu, imajući u vidu da je u toku berba kukuruza, očekuju i požari u njivama, ali i šumske krađe, čega je bilo prethodnih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari