Učeni novinari sve su potanko objasnili, a priučeni, poput mene, moraju da udaraju glavom u zid da doakaju neke detalje, kao:

– Da li je ovo bio više “rečiti“ nego „večiti“ derbi (i zašto jeste?), a sve pod devizom Njofre Paviljonskog – „zalivao, ne zalivao uvenuće“, sa akcentom na crno-belima.

– Postoji zapis da sam 2015. sa jednim od „ostrašćenih“ navijača Partizana iz novobeogradskih paviljona prognozirao godinu povratka istih u Evroligu. On je sa 2017. već promašio, ja sam apostrofirao 2026. leto, pa se sad sekiram – nisam li požurio?

– Kad Đoko Šalić, robusni centar Partizana, iskakanjem brani „pik“, da li je bolje da se vrati u odbranu ili istrči prvi u kontru i tako donekle anulira protivnički zicer, odnosno trojku?

– Imao sam neviđen problem da razlikujem Sija od Vona u Partizanu, odnosno Jankovića od Jovanovića u CZ, čak mi se priviđalo da se pojavio i Marko Kešelj, pa sam do skenerovanja zabrinut za svoje zdravlje, biće da mi oči i moždane vijuge nisu centrirani.

– Da li bi Dobrić pogodio šest ili više trojki da poslednje dve godine nije grejao Zvezdinu klupu, elem – kad neko tako dobro šutira bez protivničke odbrane, hoće li ga sreća napustiti kad ga stegnu metodom „kragna-laza-danguba“? Naravoučenije, NJP: „šut je kao žena, danas je sa tobom, sutra sa drugim“.

– Da su M. Pecarski i N. Tanasković, talenti Partizana, u 22 kola ABA Ligeštula i 10 tekmi Evrokupa igrali po desetak minuta (uglavnom od 0:0), da li bi uticali da nikakav rezultat bude još gori, ili bi za više od 300 minuta na terenu nešto naučili i bili „podloga“ za gradnju tima dogodine, ili će to neko morati da uradi naredne? Prostije, po komšiji Njofri – „ako je Stana luda, nije Mitar šašav“.

– Ako plej „valjka na paru“, V. Gos, razigra donekle sebe, odnekle tim koji se muči na „četiri fronta“ – hoće li klub uzeti za njega lepe parice, ili će gosn. Gos odraditi i drugu sezonu ugovora u istom dresu? Odnosno – „kom obojci, taj brže devojci“.

– Kakva je razlika u igri pod košem centara Zvezde Lesora i Omića (i zašto nikakva), tačnije – ko je tu kome pojačanje i čega? Ideja, NJP: zašto njih dvojica ne igraju u tandemu?

– Ako je Novica Veličković najborbeniji Partizanov akter na terenu i oko prvog reda, da li su njegovi saigrači završili kurs basketa (tzv. tromesečni ubrzani tečaj), ili su to radili kompjuterom za hiljadu evra, a po principu „zaokruži jedan od tri ponuđena odgovora“?

– Vidite li nekog (navedi primer) ko iz uprava oba tima nije radio fizičko vaspitanje, ili mu je nastavnik pomagao da preskoči kozlić sa odskočne daske?