Lično, „najbolje obožavam“ rang-listu naših moćnika. U biznisu i medijima, naročito. Lista najmoćnijih među ovdašnjim biznismenima (i bizmismenima) uz malo mašte, jeste i kroki portretisanih likova koji bi se, vrlo skoro, mogli naći i na nekim drugim spiskovima. Onih sastavljenih od zaposlenih, kako se to popularno veli, u institucijama pravne države. Policiji, tužilaštvu, sudstvu… Tako, recimo, juče najelegantnija, najlepša, najelokventnija žena domaće poslovne elite, već sutra može postati stanovnica „Mardelj Plate“. Domaće, takođe.

Još su mi smehotresniji izbori moćnika u medijima, koji su – ti mediji- u najgorem položaju u ovoj ubogoj zemlji, još od vremena kada su njome hodili i delali Ćirilo i Metodije. Ipak, treba (pro)naći dve stotine poslenika javne reči (jebote!) onih koji, šatro, imaju nekakav ugled, prestiž, nadasve, moć! Zaobiđite me, molim lepo.

Ima, dočim, i izbora koji dostižu zvezdane svodove svojom izuzetnošću ili neponovljivošću. Svetski raritet u svakom smislu.

To je ona lista na čije te čelo stavi Svet, ali te srpski sastavljači domaće top-liste u istoj kategoriji, postave na drugo, treće mesto, ili te, jednostavno, ignorišu.

Nemanja Vidić, kapiten slavnog Mančester junajteda (ima li veće počasti za jednog fudbalera?), nakon što je izabran u idealan tim Premijer lige (može biti, najjačeg i najkvalitetnijeg ligaškog takmičenja u svetskim okvirima), posle izbora u nekolikim, vrlo relevantnim anketama u idealan tim Evrope, proglašen, po izboru Svetske fudbalske organizacije, za člana imaginarnog tima Sveta! Nema dalje, nema bolje!

E sad, u izboru fudbalera godine Fudbalskog saveza Srbije, nije pobedio Vidić, već Aleksandar Kolarov, reprezentativac takođe, član engleskog Mančester sitija.

Da budem potpuno jasan: Kolarov je imao sjajnu sezonu u klubu, relativno neuspešnu, baš kao i svi ostali u nacionalnoj selekciji, ali, izvesno, on predstavlja ključnu polugu od koje će mnogo toga zavisiti pri personalnom komponovanju ekipe i načinu igre buduće srpske reprezentacije… Ipak!

Bojim se, naime, da su u ovom (ne)izboru odlučile neke potpuno nefudbalske relacije. Kako god, biti prvi u svetu nije obavezno i preporuka za primat u sopstvenoj zemlji. Srbija!