Ta premijera, zapravo, beše samo za Predsednikove oči. Oni prisutni iz prvog obožavalačko-bezbednosnog prstena se ne broje. Mislim, nisu bitni, budući da je istima to deo svakodnevnih radnih obaveza.

Tajna premijera! Skrovita promocija! Čoveče, pa to ima samo u Srbijoj. Sedmoj sili – kako ta poštapalica ovde farsično zveči – svedočenje o tom istorijskom događaju nije bilo dozvoljeno. Ne računajući, naravski, ekskluzivno prisustvo ekipe svedržavne novinske agencije arhaičnog imena, ali sa novim nadimkom („Tačno“).

Uskopistili su se i protestom oglasili, iz oba novinarska udruženja. Stigli su i promptni odgovori od organizatora. Kao, to je praksa u FAS-u. Ok, ako je praksa, neka onda jednako važi za sve. Ili su, biće, neki ipak jednakiji?

Kako god, Predsednik je video i, štaviše, sedeo u tom čudu od mehanike. Ostali zaintrigirani, ima da čekaju proleće, pa na sajam u Švajcarsku (u „Kazablanku“, normalno), pa neka gledaju do mile volje.

Tajna promocija, ta jezički idiotska konstrukcija, staje uz rame jednoj od pre dvadesetak godina. Mislim na onu podjednako debilnu – prinudni odmori.

Naime, na izdisaju minulog veka, tačnije u danima kada se odlazeća odvratna devedeset druga pozdravljala sa još gorom i poganijom, a dolazećom devedeset trećom, bio sam među odabranima u tadašnjoj televiziji Novi Sad (pod aneksijom televizije Beograd) koji su bili stavljeni na spisak za takozvani prinudni odmor. Nekakva „lajt“ varijanta otkaza. Kao radiš, a zapravo sediš kod kuće i dobijaš izvestan postotak od (do)tadašnje plate.

Sprdnja živa, od koje bi, da nisu bila opasna vremena, verovatno, ispadali kutnjaci od smeha. Nisu. Ne bar od veselja.

Sećam se kako sam se neuspešno trudio da prijatelju iz inostranstva objasnim moj status. Prinudni odmor? „Forsid holidej“? Ništa mu nije bilo jasno.

Tajna promocija! Srbija je čudo u nastavcima.

A što se protesta novinarskog tiče, njegov je efekat sličan onom kada je legendarni Lala saznao da mu lokalni sodar „hefta“ ženu te mu je, iz osvete, razbio dva sifona i šutnuo konja u dupe. Prava i jedina delotvorna reakcija bi bila da NIKO iz medijskih kuća kojima je bilo uskraćeno prisustvovanje događaju, nije o tome objavio ni slovo. Ni sličicu. Ni frejm.

Samo tako!