Štaviše, čak i oni sa vrlo istančanim uređivačkim konceptima, vrlo profilisanih sadržaja, opredelili su se da za vreme trajanja šampionata – poneki i uoči istog, kao svojevrsna najava i podizanje dodatnog interesovanja gledališta – ubace u programske šeme emisije, pa i čitave serijale, inspirisane fudbalom.

Tako je Nešenel džiografik emitovao dokumentarni film „Maradona poverljivo“ u kojem podseća na svojevrsne demone koje su tokom karijere obuzimali tog, po mnogima, najboljeg fudbalera svih vremena. Sa pažnjom odabrani sagovornici – dugogodišnji kondicioni trener, lični maser, predsednik Napolija u kojem je El Pibe doživeo svoje zvezdane klupske trenutke, saigrač iz tog vremena Ferara, kolega iz argentinske reprezentacije Balbo, nekolicina novinara, ali i Dijego Armando Maradona junior, dugo godina nepriznati vanbračni sin slavnog fudbalera – svojim, uglavnom nepoznatim pričama i vrlo intimnim svedočenjima, odista su opravdali naslov filma.

Posle gledanja ostaje snažan utisak da je taj čovek – poput onog njegovog kontroverznog gola Englezima – dodirnut „božanskom rukom“ raritetnog talenta, neverovatnom energijom činio sve na samouništenju i autodestrukciji. Nizom neshvatljivih poteza i odluka na terenu, a naročito van njega, znatno je umanjio potencijalno nebeske doseze u karijeri.

Vrlo zanimljiv fudbalski set je ponudio i Histori. Recimo, studijske duele „Jedan na jedan“. Bivše velike zvezde Mateus, Lineker, Gigs i Zola, posle ponuđenih kriterijuma (golovi, tehnika, odlučujući trenuci, timski doprinos i fudbalska zaostavština), biraju ko je (bio) bolji igrač: Maradona ili Pele, Zidan ili Platini, Klinsman ili Van Basten, Bekam ili Bejl i, naravski, Mesi ili Ronaldo?

I? Neću vam reći ishode. Odgledajte „presude“ ovih velikana. Zanimljive su, i, siguran sam, za mnoge, prilično iznenađujuće. Isti kanal prikazuje i mini-serijal o poznatim trenerima. „Fudbalski kumovi“: Van Gal, Ranijeri, Ulije, Hodžson i Erikson. Intimne ispovesti o usponu i padu, radostima i razočarenjima, pobedama i porazima. O tome pričaju ljudi koji se na najvišem nivou bave ozbiljno stresnom profesijom. Naknada je ogromna, milionska, ali neizvesna. Računa se samo uspeh. Danas! Juče i sutra ne postoje.

Čak su se i kreatori eminentnog filmskog sadržaja na HBO odlučili za fudbalski segment. Serija „Odredište Rusija 2018“. Zanimljive priče o nepoznatom, malo poznatom ili vrlo poznatom, ali sa prelivima novih detalja. Ima toga još. Stoga pasionirani ljubitelji sporta, fudbala posebno, prevrtite televizijske kanale. Uključujući i one, koji u svojim rutinama ne drže ni do „s“ od sporta. Jer, vreme je fudbala i razonode. Na TV takođe. U raznim formatima, sa vrlo razuđenim pristupima. Reč je o – kako papagajski ponavljaju invalidi stila i maštom uskraćeni žurnalisti – „najvažnijoj sporednoj stvari na svetu“.

Dobro. Kad je (fud)bal, nek je fud(bal).