Ono što je Beograđanima stvorilo veliki problem tokom toplog i sparnog dana je to da je zbog defilea u potpunosti zaustavljen saobraćaj u centru grada a čak 45 linija gradskog prevoza izmenilo je trasu. Stoga je vladao saobraćajni haos koji su najviše osetili putnici u gradskom prevozu na duže relacije. Najveći „hit“ što bi rekla omladina je bilo to što je dan pre toga, u subotu oko 20 časova, policija blokirala čitav grad i zaustavljala saobraćaj kako bi policijska vozila bila provozana u okviru generalne probe defilea. Nalazio sam se u jednom autobusu GSP-a na putu do centra grada kada je na Baniji policija zaustavila saobraćaj. Prethodno se to desilo i u blizini zgrade MUP-a u ulici Despota Stefana. Da su kojim slučajem u tom trenutku u gradskom prevozu bili Vučić, Stefanović i drugi predstavnci vlasti, čuli bi besne komentare građana da proslava Dana policije na način kako je zamišljena nikako ne predstavlja dobru ideju.

Još veći problemi su nastupili sutradan i to od rane zore. Dezorijentisani i umorni ljudi su prosto „lutali“ gradskim ulicama u pokušaju da lociraju stajalište GSP-a za liniju koju koriste. Direktor policije Vladimir Rebić je izjavio da „policija ima razloga da slavi, a građani da se raduju“. To svakako nije tačno. Zbog čega bi se građani radovali svetkovini policije ako ona nije u stanju da pronađe rušitelje iz Savamale, da na adekvatan način spreči nasilje nad novinarima kao i ljudima koji su protestovali na dan predsedničke inauguracije Aleksandra Vučića, kada izbacuje porodice iz njihovih stanova zbog lihvarskih dugova i tako dalje. Rebić kao razlog za slavlje navodi „da je bezbednost na značajno višem nivou nego prethodnih godina“. Praksa međutim pokazuje da je Beograd veoma nebezbedan grad jer svakodnevno saznajemo iz medija o ubistvima pripadnika zaraćenih kriminalnih klanova i slučajevima nasilja u porodici sa najtragičnijim ishodom.

Pre trideset i više godina tadašnja milicija je bila znatno efikasnija i uspešnija u borbi sa kriminalom tako da taj, usudio bih se da kažem, svetli primer treba sa pažnjom i poštovanjem izučavati na policijskoj akademiji i drugim stručnim ustanovama tog tipa. Iako je narodna milicija kako se tada zvala radila znatno bolje od današnje policije ne sećam se da je u vreme SFRJ napravljena ovako pompezna proslava i izazvan haos u funkcionisanju grada. Potpuno je jasno da je proslava Dana policije organizovana zbog težnje režima da demonstrira svoju „snagu i moć“. Cilj je da se Srbija predstavi kao „moderna i uspešna država“ i sakriju brojni politički, ekonomski i socijalni problemi.

Umesto zaključka, treba naglasiti da se vlast u Srbiji nikada neće uspešno obračunati sa kriminalom dok god postoje ogromne socijalne razlike, društvena nepravda, velika stopa nezaposlenosti i siromaštva koje izaziva štetni neoliberalni ekonomski koncept od koga predsednik Vučić nema nameru da odustane.