Pogonska spremnost 1gojko vlaovic foto miroslav dragojevic

U prevodu, reč je o sumi koja će se izdvajati za održavanje vodovodne mreže u Beogradu. Stručna javnost nije reagovala sa odobravanjem na ovakav potez gradskih vlasti i može se konstatovati da je po tom pitanju sasvim u pravu. Poznato je da su računi za Infostan inače prilično visoki tako da dodatnih 130,68 dinara nikako nije mali izdatak za kućni budžet osiromašenih građana. Naročito ako se zna da je istovremeno sa ovim novim nametom povećana i cena struje, i to u jeku grejne sezone kada se ona najviše troši, a povećana je i TV pretplata. Očekuje se da će u doglednoj budućnosti građanima biti nametnuta i taksa za tretman smeća, preko koje će građani plaćati rad planirane spalionice u iznosu od 550 dinara mesečno. Kad se sve to uzme u obzir dolazi se do zaključka da novim nametima vlast ugrožava egzistenciju Beograđana.

Inače, u donošenju odluke o novoj dadžbini postoje i neke nelogičnosti. Naime, s obzirom da se ova stavka nije regulisala iz džepa potrošača postavlja se pitanje iz kojih sredstava je dosad održavana pogonske spremnost vodovodnog sistema? Da li su ta sredstva potrošena na neke druge namene ili je gradska kasa toliko ispražnjena da su potrebni novi nameti?

Isto tako, po kojoj logici su građani dužni da dodatno plaćaju održavanje vodovodne mreže? Oni već plaćaju račune za korišćenje vode. Ako taj iznos nije dovoljan da pokrije troškove održavanja mreže zbog čega onda gradske vlasti taj problem ne reše taksama koje bi nametnule velikim sistemima koji troše znatne količine vode? U konkretnom slučaju, ne postoji nijedan razlog da gradske vlasti ne zavuku ruku u džep preduzetnika koji inkasiraju enormne profite. Bilo bi daleko racionalnije da bogati snose teret troškova održavanja komunalne infrastrukture umesto osiromašenih građana. Međutim, nadležni su po ko zna koji put pokazali da su im interesi građana nebitni a oni krupnog kapitala apsolutni prioritet.