Srpski pokret Dveri i kolektivna krivica 1Foto: Luca Marziale / Danas

Nakon što je krajem prošle sedmice u Horgošu došlo do oružanog obračuna dve grupe migranata, Srpski pokret „Dveri“ je u svom saopštenju istakao da je potrebno da nadležni sve migrante koji su u Srbiju „ušli bez dokumenata deportuju u zemlje iz kojih su došli“.

S obzirom na to da se među migrantima fizički obračunavaju uglavnom pripadnici bandi koje se bave krijumčarenjem izbeglica za novac postavlja se logično pitanje po kojoj osnovi „Dveri“ dovode u vezu kriminalce i sve migrante u Srbiji.

Pod brojem jedan, kolektivna krivica ne postoji. Za nedelo počinjeno u Horgošu mogu da odgovaraju samo oni koji su u njemu učestvovali a nikako drugi migranti. Takođe, zašto bi obračun bandi bio šlagvort za proterivanje migranata iz Srbije.

Ako pak „Dveri“ smatraju da je boravak migranata u Srbiji razlog zbog koga dolazi do oružanih obračuna onda se mora konstatovati da u tome u potpunosti greše. Čak i da se svi migranti proteraju iz naše zemlje, što bi naravno bilo nezakonito, neljudski i suprotstavljeno „hrišćanskim tradicijama“ za koje se „Dveri“ zalažu, pucnjave bi nažalost i dalje bilo.

U tome bi naime učestvovali građani Srbije kojih je u kriminalnim aktivnostima procentualno daleko više nego migranata. Da li to znači da zbog kriminala pojedinih građana Srbije, treba da budu sankcionisani drugi sa tim statusom a koji nisu kriminalci.

Ukoliko je za „Dveri“ problem „ilegalni“ status migranata koji borave u Srbiji, onda bi bilo nužno da objasne kako se to „legalno“ beži od opasnosti, odnosno zašto ne treba pružati pomoć izbeglicama koje se sklanjaju od rata, pogroma i gladi samo zato što su „bez dokumenata“.

Potpuno je jasno da Srpski pokret „Dveri“ ne može da sagleda istinu da se migrantsko pitanje ne može rešavati nikakvim bezočnim proterivanjima već samo iskorenjivanjem razloga zbog koga do izbeglištva i dolazi. A to znači zaustavljanjem ratova i obuzdavanjem siromaštva.

U suštini, šta „Dveri“ misle o migrantskom pitanju nije bitno. Bitno je da se incident u Horgošu ne sme koristiti zarad hajke na migrante jer se na taj način ugrožava njihova bezbednost i egzistencija u Srbiji.

Bitno je sagledati i to da će u uslovima ekonomske krize jačati propaganda o migrantima „koji pljačkaju na ulicama“ i radnicima iz trećeg sveta „koji nam uzimaju posao“. Zbog toga je veoma važno da se progresivna javnost mobiliše i spreči takve aktivnosti štetne po društvo u celini.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.