Stambeni javašluk 1Gojko Vlaović Foto: Miroslav Dragojević

Iako je zahtev za popravku uredno predat sredinom oktobra prošle godine, dva i po meseca majstori se nisu pojavili da poprave vrata. Tek nakon što je poslat mejl centrali tog preduzeća sredinom januara, odgovoreno je da će ponuda za popravku biti uskoro dostavljena.

Tako je i bilo. Stanari su odlukom većine prihvatili ponudu za popravku, čime je forma za obavljanje tog posla u potpunosti ispunjena. Od tog trenutka je prošlo više od mesec dana ali popravka nije obavljena te se sada navršilo već više od četiri meseca kako je ulazna vrata zgrade nemoguće zaključati. Stanari se zbog toga osećaju veoma nebezbedno naročito jer u zgradi živi veliki broj porodica sa malom decom. Drugi razlog za zabrinutost je taj što je u novembru prošle godine Skupština grada usvojila Novi kućni red u stambenim zgradama”, koji propisuje da se noću ulazna vrata moraju zaključavati i ukoliko se to ne poštuje Stambenoj zajednici se može naplatiti novčana kazna. Takođe, interfon smo u stanove uveli plaćajući za tu uslugu „Gradskom stambenom“ ali sada ne možemo da ga koristimo s obzirom da su ulazna vrata pokvarena.

Potpuno je jasno da je sporost u obavljanju ovog prilično rutinskog posla izazvana iz tri moguća razloga. Prvi je da “Gradsko stambeno” traži privatnog izvođača radova što usporava proceduru. Drugi je da nema dovoljan broj stručnih ljudi za taj posao među zaposlenima pa majstori ne mogu da postignu da sve popravke obave u dogledno vreme. Treći je nemarnost onih koji za posao treba da se pobrinu zbog nedostatka adekvatne kontrole. Ovakve stvari, koje nisu retkost, izazivaju opravdano nezadovoljstvo Beograđana. Isto tako veoma jasno pokazuju da je ustupanje rešavanja komunalnih problema privatnom sektoru ne samo skuplje već i u svakom drugom smislu neefikasnije rešenje. Građani ispaštaju zato što je lokalna samouprava ne njihov već servis interesa privatnog kapitala. Stoga bi bilo potpuno racionalno ukinuti

javno-privatno partnerstvo u komunalnim uslugama jer bi na taj način profitirali i građani koji bi plaćali manje ali i komunalna preduzeća koja bi ostvarivala veći profit. Na dobitku bi bila i lokalna samouprava koja bi u budžet inkasirala više novca nego što je to sada slučaj. I što je za stanare najvažnije, u tom slučaju popravke bi se obavljale brže.