Primena mu je istekla u decembru prošle godine. Kao paradigma „duboke države“, privremeno služi za zamajavanje javnosti, dok Vučić, prenatrpan drugim poslovima, ne smisli novu ingenioznu penzionu uravnilovku, ne bi li obradovao svoje veliko, ali siromašno i polupismeno biračko telo, i ne bi li bacio u totalno beznađe ono malo preživelih visokoobrazovanih ljudi, uglavnom njegovih kritičara, kojima je, tim zakonom, oduzeo i do 25 odsto stečenih prava.

Javnost se ubi raspravom kako ukinuti zakon koji ne postoji i pravno je ništavan, i ubi se nagađanjem o novoj, nezakonitoj, preraspodeli penzionog fonda od 8 do 13 odsto. Povećanje u odnosu na vraćene penzije iz 2014? Ma jok! „Povećanje veće nego ikada“ samo će najmanjem broju penzionera, kojima je najviše oduzeto, delimično nadoknaditi oteto! Ipak, ta najava je i njih relaksirala posle četvorogodišnje zlovoljnije. Neke je razgalila i parada policijskih snaga, upečatljiv utisak su ostavili brojni oklopni transporteri, a zapažene su bile nove uniforme kao i lepota paradera. NJihov dan je, može se slobodno reći, natkrilio i neutralisao vest o presudi žrtvenom jarcu iz njihovih redova, sudski stigmatizovanom, da je jedini krivac fantomskog rušenja u Hercegovačkoj. Osim toga fokus nove zanimacije javnosti je premešten na neke korumpirane Kineze i Vuka Jeremića. Time su društveni uslovi za nagradu, kontroverznom Siniši Malom, ostvareni i dočekasmo finale društvene igrice ko će naslediti Dušana Vujovića na mestu ministra finansija!

Otkrivena je Vučićeva tajna i sada je sasvim izvesno da se njegova opaska o kompletnim idiotima nije odnosila na Malog, jer da se odnosila na njega ne bi bio nagrađen najznačajnijim portfeljem u Vladi. Kompletni idioti su ispali svi oni koji su poverovali da će Mali biti procesuiran bar za neku od impresivnog broja afera („ofšorizacije“, 45 bankovnih računa, sumnje o pranju novca, 24 stana u Bugarskoj, prisvajanju 10 hektara državne zemlje u Vršcu) koje mu se pripisuju i koje bacaju neprijatnu senku na njegovu, takođe, impresivnu karijeru. Pa ne bi ni imao takvu karijeru da ne može da se snađe i izvuče iz svakojakog blata.

I što je najvažnije, „Mali je pokazao da je timski igrač“, znači tako će igrati u Vladi ili Vlada već igra kao on, jer „se ne plaši napornog rada, ali ni kritike i ne odustaje zbog izmišljenih afera i teških odluka.“… gugutala premijerka, prejudicirajući svojim pohvalama neke nalaze i zaključke nadležnih institucija koje dovode u pitanje njegov kredibilitet. (Agencije za privatizaciju, Agencije za borbu protiv korupcije, bugarske finansijske inspekcije…) Premijerkino prosvećenje javnosti (kompletnih idiota) o of-šor firmama kao zakonitom biznisu, kulminiralo je zanosnom odbranom Malog, parafraziram, baš me briga šta je Mali radio u privatnom sektoru kao privatno lice i zar verujete u svedočenje njegove bivše žene, i konotirano je, u mačo stilu, da je optužujuća izjava ostavljene i ozlojeđene supruge pristrasna!?

Timski rad bivšeg gradonačelnika Beograda ilustruje odnos prema dvema obalama Save. Na jednoj glasno govori o srušenim straćarama, rasteranim zmijama i pacovima, da bi pod nepoznatim okolnostima i ugovorima zidao „Beograd na vodi“. Na drugoj obali, put Ostružnice, u nedozvoljenoj zoni, o kućama i kućerdama onih koji ignorišu zakone, ćuti i ne rogobori, ne dira, ne ruši … Oni spokojno, bogatim fekalijama i otpadnim vodama, zagađuju ostatke pitke vode Beograđana, potkopavaju nasip i izazivaju opasnost od plavljenja. Tako je bivši gradonačelnik timskim i sinhronim radom na dve obale Save suspendovao pravnu državu. Ovo je mini-ilustracija rešavanja velikog problema na mikro planu, a da će na sličan način rešavati probleme i na makro planu, finansijama cele države, ne treba uopšte sumnjati. Tu će tek imati neslućene i bezobalne mogućnosti. I kao čuvar i kao knjigovođa Vučićevog trezora i kao „gladan vuk koji čuva ovce“ i kao osoba koja u delu javnosti „izaziva veću strepnju nego nadu“ (primedbe opozicije).

Jer, kada se na istom poslu nađu dva studenta generacije, Vučić na Pravnom, Mali na Ekonomskom, rezultat ne može da izostane. Dug zemlje će po inovativnoj metodologiji, ala Mali, biti prepolovljen, kao u Beogradu. Taj način obračuna nije priznat u svetu i nije ga priznao Fiskalni savet, ali priznala ga je Ana Brnabić, jer prema njenoj apologetskoj računici, 600 miliona ostavljenog duga Malog je manje od 300 miliona ostavljenog duga Đilasa.