Da li su sledeći Bata i Ana? 1Foto: Radenko Topalović

Po pravilima autokratske vladavine nastale na revolucionarnoj primeni nasilja, odnosno sile pod lažnom zastavom nekog višeg cilja, kao što se u Srbiji dogodilo u vreme Vučićevog uspona tokom antikorupcijske akcije od 2012-2014, iz najvišeg kruga moćnika stalno ispada jedan po jedan.

Najpre oni koji su vladaru bili najbliži. Tako je Vučić svoj prvi predsednički mandat potrošio na obračun sa Nebojšom Stefanovićem i Dijanom Hrkalović, ma kako nam se sada to čini nesuvislim, naročito kad gledamo njihove sadašnje aktivnosti na društvenim mrežama.

Prvi se povukao u privatnost, drugi brak i sportske aktivnosti, a čini se da se Dijana i dalje politički bori za život, morajući da brani sve što je činjeno unutar režima pre njenog pada.

Spisak odstranjenih iz vrha se postupno širi, pre Nebojše i Dijane to je bio Tomislav Nikolić, posle i Stanislava Pak, Zorana Mihajlović, čak i Jadranka Joksimović koja nije izbačena, i dalje slovi za internacionalnog sekreta partije, ali kao da jeste…

Moguće da će deo ovog drugog predsedničkog mandata Vučić potrošiti na odstranjivanje dve potpuno oprečne politički i kultorološki ako hoćete figure – Bratislava Gašića i Ane Brnabić.

Možda je jedina sličnost njihova gotovo naivna i prostodušna vernost Vučiću, kakvu ni izbliza svojevremeno nisu odavali Nebojša i Dijana.

Bratislav Gašić
Foto: Beta/Miloš Miškov

Gašić donosi Vučiću mnogo glasova, Kruševac nije podbacio na izborima 2022. u tome kao što je Novi Sad Miloša Vučevića, pa ipak, izgleda da više to nije bitno.

Izvesna racionalno neobjašnjiva ljutnja uperena na Gašića videla se na početku kampanje kada je Vučić isprozivao policiju (čiji je Gašić ministar) da ako nije u stanju da reši problem ilegalnih migranata na granici sa Mađarskom, rešiće ih vojska (dakle Miloš Vučević, ministar odbrane).

Racionalno neobjašnjiva, čak i ako se pođe od toga da je Gašić povređen time što je Vučević postao formalni predsednik SNS-a, naprotiv u tom slučaju trebalo bi da se insistira baš na jedinstvu i operativnoj združenosti policije i vojske, zar ne?

Kao logičnije objašnjenje deluje da Bratislav Gašić nije baš na sve spreman da prihvati i odradi, možda i stoga što je Kruševac mnogo bliži Kosovu nego Novom Sadu.

Ana Brnabić
foto (BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Peđa Vučković)

A sirotoj Ani (ne u materijalnom smislu) namenjena je uloga žrtvenog jarca. Ona će biti kriva i ako opozicija uzme Beograd, jer je na čelu beogradskog odbora stranke baš kao i nekad Stefanović.

Biće prineta na politički žrtvenik i ako opozicija osvoji više mandata u Narodnoj skupštini nego što sad ima, jer će se taj pad SNS i samog Vučića svakako pripisati njoj, koja je svejedno omražena u konzervativnoj javnosti.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari