Gračanica dočekuje Vidovdan 1Foto: Radenko Topalović

Godinu dana posle izbora u proleće 2022. zatičemo potpuno drugačije stanje u srpskoj opoziciji, a dve su nove karakteristike.

Prva je ko sad postavlja pitanje legitimiteta Vučića, a druga s tim u vezi, kakav je čiji koalicioni potencijal.

Legitimitet je Vučiću u izbornoj noći 3. aprila dala sadašnja desnica.

U trci s vremenom Dveri i Zavetnika ko će prvi proglasiti da je prešao cenzus, za manje od pola sata Boško Obradović je pretekao Milicu Đurđević Stamenkovski.

Nakon te dve pres konferencije legitimitet Vučićeve predsedničke pobede, na spojenim izborima, nije doveden u pitanje.

Vučić je sam doveo u pitanje legitimtet pobede SNS na gradskim izborima u Beogradu, što je potom potvrdio i Dragan Đilas.

Tih postizbornih dana sva je desna opozicija imala i koalicioni kapacitet da sarađuje sa Đilasovom koalicijom i proevropskim snagama.

Godinu dana kasnije, situacija se obrnula.

Boško Dveri, Miloš Jovanović i Milica Zavetnica, te „stari monarhisti“ svrstani uz njih, otvoreno i nedvomisleno osporavaju Vučićev legitimetet.

Oni i traže vanredne predsedničke izbore, sa objašnjenjem da Vučić nije dobio mandat od naroda da sadašnjim pregovorima o francusko-nemačkom planu „preda Kosovo“.

Nesumnjivo imaju i politički momenat koji ih gura naviše u rejtingu, kao što imaju i dupke pune sale na svojim tribinama „Ne kapitulaciji“.

Odgovarajuće raspoloženje prizivaju i stihovima „Gračanica dočekuje Vidovdan“, što sve izaziva jak odziv kontrapropagande SNS-a, koja im te stihove pokriva snimcima iz Pogroma 2004.

Iako je mnogo više ljudi koji su te 2004. bili u tadašnjoj vlasti sada u SNS-u, nego u desnom bloku, jedan od efekata tog kontraudara je survavanje koalicionog kapaciteta Dveri, Novog DSS i Zavetnika.

Ali ne samo zbog ofanizive naprednjaka, nego i zato što je ostala opozicija Kosovu pretpostavila svoju temu „vladavinu prava“, odnosno borbe protiv korupcije.

Mada su u pojedinačnim saopštenjima stranke desnog bloka podržale protest ostalog (i većeg dela) opozicije ispred Vlade povodom pobune dve tužiteljke, tamo nisu viđeni.

A prisustvo na tom skupu, iscrtalo je novu liniju podele u opoziciji.

Sa jedne strane ostao je desni blok, a sa druge svi ostali (koji su došli na pomenuti protest).

Dakle, od Marinike Tepić, preko prestavnika Zdravka Ponoša, Narodne stranke i Vuka Jeremića, do Moramo Zajedno i Biljane Stojković i Nebojše Zelenovića, zatim Aleksandara Jovanovića Ćute, te predstavnika DS, Ne davimo Beograd…

Saradnja preko te linije podele, uprkos tome što je pojedinici poput Ćute ponekad presakču, za razliku od pre godinu dana, sada deluje nemoguća.

Desni blok je skrajnut u ograđeni prostor zatvorenih tribina, a pokušaj da uzvrate mitingom 17. marta, na koji poziva Miloš Jovanović, naneće im novu štetu.

To će njihovo okupljanje propaganda SNS izmestiti u montirani kontekst, u kome će svu krivicu za kosovsku politiku svaljivati na Jovanovićevog prethodnika Vojislava Koštunicu, i njegovu kohabitaciju sa Borisom Tadićem.

Biće preterane i prljave strasti u tom uzvraćanju, baš zato što SNS i Vučić duguju svoj dolazak na vlast 2012. upravo Koštunici i Tadiću.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.