"Aleksandar komandant", recenzija 1Foto: Radenko Topalović

Konačno je stigao prvi pravi letnji hit. Kakva Bili Ajliš, koji Oliver Dragojević! Hit koji se od nedelje ujutru prikazuje na TV Pinku (a možda i drugde, ja sam ga video na Fejsbuk profilu Jelene Lengold) na prvi pogled nema ime. Ono se, međutim, javlja na samom kraju pesme, a eto ga i u naslovu ove kolumne.

Ukoliko ste navikli da slušate pesme duže od jednog minuta (bend Nabod), dva minuta (Bad Religion), tri minuta (standardni pop rok hitovi), četiri minuta (Led Cepelin), onda vi niste ciljna grupa „Aleksandra komandanta“. Ciljna grupa su oni čija pažnja doseže 40 sekundi, stoga ovaj hit singl traje celih 37 sekundi.

Možemo zato ovde da je izanaliziramo od nulte do trideset sedme sekunde. Hit počinje snimkom iz drona Hrama Svetog Save u suton, a dron od 2022 simboliše bombardovanje. Dakle početak pesme gledaocu donosi bojazan da će se ponoviti 1999.

Uz dranje, reklo bi se Aleksandra Vučića u pozadini („Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi!

Nikoga se ne plašimo, slobodarska Srbija nema čega da se plaši, Srbija ne sme da stane!“, Sveti Sava iz sutona odlazi u mrak, a sa njime i prva trećina pesme.

Od četrnaeste sekunde počinje trenutno najpopularniji oblik pevanja na našoj estradnoj sceni – naricanje.

Narikača, koja može biti i popularna i potpuno nepoznata, pa i AI, peva, a pevanje prati tekst na ekranu, za one kojima je uz slušanje potrebno i čitanje, kako bi upili sadržaj: Kosovo je srce milo, zna se šta je tamo bilo, majka plače, sina čeka, da se vrati izdaleka.

Nek se barjak srpski vije, ljuta borba sad se bije, svi ko jedan, brat za brata, uz Aleksandra, komandanta.

Hm tu je kraj ovog klipa, ali frejm pre reza nagoveštava da se pesma ipak nastavlja, no to nije ni bitno.

Iz ovih 37 sekundi saznali smo sve.

Dok narikača nariče, vrti se snimak s drona određenog verskog objekta, koji je verovatno lociran u odbegloj pokrajini Kosovo i Metohija.

Da izanaliziramo tekst: Dakle, Kosovo je srce milo, a šta drugo.

Zna se šta je tamo bilo. Zna se, al bolje da ne pričamo o tome. Majka plače, sina čeka, da se vrati izdaleka.

Ovo implicira da je sin negde, a ne s majkom, što mogu biti samo tri stvari: privremeni boravak u inostranstvu, boravak u zatvoru ili produženi vikend na splavu.

Nek se barjak srpski vije, ljuta borba sad se bije, svi ko jedan brat do brata, uz Aleksandra Komandanta, na nezavisnog novinara!

Poslednje tri reči sam dodao, čisto da bih razbio misteriju kakva borba sad se bije.

Sigurno ne za Kosovo, Bosnu smo upravo rešili, bogami ni za Crnu Goru, ali borba u koju su jurnuli autori i gledaoci ovog letnjeg hita, pa i „Aleksandar komandant“, jeste brisanje izdajničke krvi srpskim barjakom, a zna se ko su i gde su izdajnici i autošovinisti.

Spisak postoji.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari