Iz Blaca odjekuje pesma... 1Foto: Radenko Topalović

Trećeg decembra bio je veliki dan za Srbiju. Ne zato što su prethodne večeri voditelji, posle overdouza kajmakom i duvan čvarcima držali tribinu u Valjevu, a još manje zato što je SNS na jedvite jade napunila beogradsku Arenu nevoljnicima, od kojih će barem polovina otkazati poslušnost sedamnaestog decembra.

Da je i samom predsedniku Srbije bilo prečih stvari, dokaz je i to što je u nedelju, jedva dan posle skupa ljudskog poniženja u areni, Aleskandar Vučić na jednom od svojih Instagram naloga objavio snimak na kome u sali za svadbe i parastose u Blacama muška osoba iz sveg glasa peva „Vučiću pederu“.

Na ekranu piše „Lider SPS iz Blaca“, a ispod ekrana, u tzv. captionu, predsednička ruka je zajedljivo otkucala: „Toliko o inventivnim programima i planovima za budućnost Srbije. I zato (kradem i ovom prilikom Đinđićev slogan) Srbija ne sme da stane (srculence, srpska zastava, srculence). Nas 5892 je lajkovalo ovu objavu, a većina od hiljadu komentatora pohvalilo je „pevača“.

SPS, kao partija sa ubedljivo najjačim autoritetom u zemlji, koji crpi iz organske ljubavi koju članstvo i birači gaje prema rukovodstvu još od Slobodana Miloševića, jedna je od retkih čije funkcionere baš zabole za Aleksandra Vućića, jer znaju da će i posle njega obrni-okreni upravo SPS učestvovati u vlasti.

Isti funkcioneri, pod kontrolom alkohola, ostaju bez kontrole u Blacama i sličnim ćoškovima Srbije i pevaju na sav glas pesmu iz Vučićeve objave.

Pogledajmo malo snimak.

Ovaj urla, muzika ga prati u stopu, a ljudi za stolovima veselo dižu ruke uvis. Samo se jedan desno hvata za glavu, da li zbog previše pečenja ili zato što zna na šta će ovo da izađe za koji sat (ili dan, ne znamo kada je snimak nastao), možemo samo da nagađamo.

SPS je odmah reagovala, pa je lokalnog lidera SPS, za koga tvrde da nije pevao bezobraznu pesmicu, smenila.

Zašto ga je smenila? Zato što nije skočio i izudarao pevača?

Zato što je dopustio da pesmu prati opšte veselje?

Zato što je sve ovo snimano, ili zato što lokalni lideri znaju nešto što mi ne znamo, ali ne mogu da se kontorlišu, pa pevaju (oni ili njihovi dragi gosti) pre izbora, ono što se može tumačiti kao nezvanični stav SPS o predsedniku.

Da li stav opevan u pesmi iz Blaca znači da će SPS u određenom trenutku izdati svoje koalicione partnere, ili ova pesma predstavlja naprosto kurčenje, jer bez SPS neće moći da se pravi nova većina?

Možda je ova pesma samo izliv dubokih ljudskih osećanja, koja gaje i članovi SNS, poznajem ih barem desetoro koji umeju prvi da je zapevaju na krštenju ili sahrani.

Saznaćemo posle izbora.

Za sad je nevaljali funkcioner smenjen, a mogu samo da zamislim koliko je smeha bilo tokom telefonskog razgovora u kom je smenjivan.

Možda se i tom prilikom zapevala ista pesmica…

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari