Oprez, solarna oluja 1Foto: Radenko Topalović

Zbog silnih vesti o Vučiću i Kosovu, kod nas se jedva obraća pažnja na prirodni fenomen koji može da utiče na ljude više nego što mislite. Sunce se nalazi u periodu pojačane aktivnosti, a „solarni maksimum“ očekuje se 2025.

Prošle nedelje došlo je do nove erupcije „ozloglašene“ Sunčeve pege AR3234, a „solarna baklja X klase“ (nešto poput uragana pete kategorije) izazvala je poremećaje u snabdevanju strujom u Severnoj Americi i Meksiku. Udar radijacije doveo je do pojave Aurore Borealis u Velikoj Britaniji, daleko južnije u odnosu na to gde se inače javlja.

AR3234 je eksplodirala tokom vikenda još nekoliko puta, izbacujući u kosmos mnoštvo baklji M klase (nešto slabije od X klase), koje su tu i tamo gađale Zemlju, izazivajući poremećaje u snabdevanju strujom, radu interneta i druge tehničke probleme, u Australiji i Novom Zelandu.

Juče, dok sam pisao ovaj tekst, očekivao se novi solarni udar, a ponašanje AR3234 ukazuje na to da nas sledeća snažna erupcija i nova potencijalna „baklja X klase“ čekaju devetog marta.

Kao što znate, Zemlju okružuje elektromagnetno polje, koje nas štiti od kosmičke radijacije i solarnih baklji, ali tokom trajanja Sunčevog maksimuma, tačnije, posle snažnih erupcija na našoj zvezdi, Zemljin elektromagnetni štit popušta.

Uz vesti o solarnim olujama obavezno ide napomena kako nema opasnosti za ljude, već samo za elektronske uređaje, elektromrežu i tako to, međutim, olako se prelazi preko činjenice da je i čovek, zapravo, električni uređaj.

Hemijski elementi koji se nalaze u našim telima, poput natrijuma, kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, imaju električni napon. Ove naelektrisane elemente zovemo joni. Skoro sve naše ćelije ih koriste, generišući tako električnu energiju, a sadržaj ćelije je zaštićen ćelijskom membranom.

Šta se dešava kada našu ćelijsku membranu zvizne solarna baklja? Neki naučnici tvrde ništa.

Drugi naučnici su, međutim, sproveli istraživanja koja vele da u danima solarnih oluja dolazi do višestrukog uvećanja broja srčanih i moždanih udara, kao i epileptičnih napada.

Nema dokaza da ovo izazivaju sunčeve baklje, ali ipak zabrinjava to što reč je o dugogodišnjim istraživanjima, na uzorku od više stotina hiljada ljudi. Neki naučni krugovi cene da u SAD godišnje preko pet hiljada ljudi strada zbog erupcija na Suncu.

Dok naši mediji u potpunosti ovo ignorišu, civilizovan svet budno motri na događaje na Suncu, a zapadni mediji revnosno upozoravaju na erupcije koje slede u narednim danima ili koje se ovog trenutka dešavaju, kao i na to koji će deo planete doživeti „solarni udar“, pošto se, jelte, i Sunce vrti i mi se vrtimo i neće svaka solarna baklja da udari u nas, štaviše, retko koja će, ali kada ih ima ovoliko puno, kao ovih dana, treba biti na oprezu.

Nadam se da će se ovom temom pozabaviti i neko ko nije satirični kolumnista.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.