Pa, ko nas onda truje? 1Foto: Miroslav Dragojević

„Vraćamo se u Srbiju, ubi nas nostalgija“, reče mi jedan što živi u Americi, a ja sam njemu rekao: „Ubiće vas Srbija.“

Nije me poslušao, već je doveo porodicu ovamo i drugog dana dobio napad astme. Ubrzo su otišli odavde. To je ujedno i najvažniji razlog zašto treba pobeći, odnosno zašto se ne treba vraćati, ma koliko vas „ubijala nostalgija“ – ova država ubija.

I to ne negativnom energijom građana, ružnom novogradnjom ili nekom sličnom apstrakcijom. Ovog petka pričamo o načinu za ubijanje stanovništa broj jedan, zagađenju koje dolazi iz termoelektrana.

Juče je Nacionalna ekološka asocijacija (NEA) objavila zastrašujući podatak da je godinama količina emitovanih PM čestica pet puta veća od projektovane za termoelektrane i toplane koje se lože na lignit! Ponoviću – pet puta veća! A sad i vi – pet puta veća!

Ako se nekada vozite auto-putem „Miloš Veliki“, možete videti TENT iz kog kulja crni dim, koji po nebu ispisuje reči: „Mrtvi ste.“

Šta kažete, nek se nose PM čestice u pm – ne mogu da ih vidim jednako ne postoje?

Okej, okej. Evo šta zapravo znače podaci koje je objavila NEA: da termoelektrane kao gorivo ne koriste lignit nego mešavinu prašine, blata, plastičnih boca, najlon kesa, isečenih dilera, zarđalih žica i paučine.

Da bi ova čarobna smesa goreći dobila energiju koju proizvodi upaljeni lignit, potrebno je turiti mnogo veću količinu od uglja u termoelektranu, a onda skinuti filtere s njenih odžaka, da se ne zapuše otrovnim dimom koji će takva vatra stvoriti i koji će veselo odlepršati u vaša pluća.

Iz termoelektrane na ovaj način u vaše domove stiže preko potrebna preskupa struja.

Ovo su, dakle, zvanični podaci. To je to.

Misterija najzagađenijeg vazduha na svetu – rešena.

Misterija vašeg kašlja – rešena.

Misterija noćnih gušenja vašeg deteta – rešena.

Misterija skraćenja životnog veka na manje od 60 godina – rešena.

Misterija kako je u Srbiji i planinski vazduh zagađen – rešena.

Hvala dobrim ljudima iz NEA. Znali smo da nas nešto truje i davi, a sad znamo i šta i kako.

Zle termoelektrane i toplane urotile su se protiv ljudi. Dovikuju se preko brda: „Daj da pobijemo ova govna! Ne daju gejevima da šetaju!“ „Važi, matori! I rudnike zajebavaju! Potrujmo ih sve!“ „I mene uračunajte!“, drala se i večno goreća divlja deponija u Vinči, a termoelektrane su joj se rugale: „Odjebi, budalo. Smešna si.“

Šta kažete, termoelektrane ne umeju da govore i nisu živa bića?

Pa, ko nas onda truje?

Šta kažete, udruženi zločinački poduhvat rukovodilaca EPS i isporučilaca bezvrednih energenata, koje prodaju po ceni lignita?

A jel ti ljudi imaju neka superpluća?

Ili stalno hodaju sa gas-maskama?

Ili nekom čarolijom udišu vazduh sa Alpa?

Ne, samo su sebična gola govna, kojima se jebe i za njihova pluća i pluća njihove dece, a kamoli za vaša. A sad, duboko udahnite.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari