Predsednikova šolja 1Foto: Radenko Topalović

Kompleksaš je za svoju cirkusku tačku u zgradi koja je nekad predstavljala Skupštinu Srbije, pripremio posebnu šolju, iz koje je pio… pa, neću ni da razmišljam o tome šta taj perverznjak pije – šolju s vukom! Uuuu, što je opasan!

Da se ne bi više blamirao, predlažem da ubuduće sa sobom, poput Zorana Kesića, nosi različite šolje, na kojima će se nalaziti slike životinja, koje se mogu iz prve povezati sa njegovim likom i nedelima, pošto u slučaju vuka to ne može da dokuči niko, osim njega koji je pred svečanim ulaskom u ludačku košulju.

Pantljičara. Ovaj parazit živi u crevima i proždire sve što jedete i vi, ostavljajući vam tek za puko preživljavanje i pretvarajući vas u živi leš, koji mu služi kao stan i restoran. Zvuči poznato? Da, to je on.

Jedna klasična pantljičara. A i liče. Izguglajte i moraćete da protrljate oči kad je vidite, jer će vam se učiniti da ste videli njega.

Bubašvaba. Ne, nije zbog njegove opsednutosti Nemcima, nemačkim političarima, filozofima i fabrikama, ne budite maliciozni. Vidite da nisu više u dobrim odnosima. To što se kod nas ova štetočina ovako zove nema nikakve veze s tim što će se naći na predsednikovoj šolji. Jednom, kad su mi krečili stan, moleri su morali da pomere ormar u predsoblju.

Upozorio sam ih: „Momci, hoće bubašvabe odatle da izlaze“, a oni su se smejali. „He he, šta je za nas nekoliko bubašvaba.“

Kada su pomerili ormar, ugledali smo nešto nalik glavnom odboru SNS, gomiletinu bubašvaba, malih i velikih, u areni, pardon, na mom zidu, koje su se rastrčale u svim pravcima. NIkada nisam čuo odrasle, pijane ljude (50 plus godina obojica) kako tako vrište.

U kuhinji se ponovila ista scena. Tek što su se posle tri piva nekako oporavili od prethodnog šoka, moleri su podigli linoleum, odatle su počeli da istračavaju naprednjaci, pardon, bubašvabe. Počeli su da vrište i da uspaničeno gaze po linoleumu.

Kao što sedamsto hiljada bubašvaba okupira jedan stančić od pedesetak kvadrata, tako je i Srbiju okupiralo 700.000 njegovih bubašvaba. Nekad ih vidite (u belim pelerinama, ili kada ih autobusima dovode na mitinge), ali najčešće ne.

U mraku i potaji, one jedu vaš hleb i opoganjuju vam životni prostor. Ima li životinje koja bolje simboliše užas koji nas je zatekao i samim tim zaslužuje mesto na šolji?

Ima. Buva. I komarac. Pa, šta ćemo, deco? Buvu ili komarca?

Čika Draža nam je ostavio mesta za još samo jednu životinju. Dobro, ajde, buva. U pravu ste. Sisa krv. Mada i komarac sisa krv.

On, međutim, prenosi samo malariju i bolest Zapadnog Nila, a buva kugu. Kad se pogledaju žrtve ove vlasti, stotine hiljada onih koji su pogeli iz zemlje, na desetine hiljada mrtvih od korone, pa stotine hiljada onih koji dušu ispustiše zbog katastrofalnih uslova života i još gore zdravstvene zaštite… Kuga. Buva. Šolja.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari