Rešenja male mature 1Foto: Miroslav Dragojević

Mala matura je završena. Đaci su polagali ispite iz matematike i srpskog, a mi ekskluzivno donosimo rešenja svih zadataka. Prvo srpski.

Na pitanje kako glasi buduće vreme rečenice „Kupam se zimi“, tačan odgovor je: „Će se kupam zimi“. Dodatni poeni se dobijaju ako je đak napisao: „Će se kupam zimi. Samo ne znam u kojoj, hladnoj ili toploj vodi.“

Ono što je zbunilo mnoge učenike je pitanje: “ Odgovori imenicom. Ko švercuje i prodaje kokain?“ Većina je odgovorila sa „diler“, manji deo sa „lerdi“, a tačan odgovor je „država“.

Omiljeni zadatak učenika bio je primeniti padež instrumental uz ličnu imenicu „Nebojša“. Čak devedeset osam odsto tačnih odgovora glasilo je: „Sa Nebojšom sam prisluškivao predsednika.“, a pogrešan odgovor: „Jedva čekam da uhapse Nebojšu“ donosio je utešne poene.

Zadatak da napišu rečenicu sa predlozima „od“ i „do“, dečaci su rešavali uglavnom sa „Tranžirali smo ga od ponoći do jutra“, a devojčice sa: „Gledala sam sa mamom ‘Zadrugu’ od jutra do sutra.“ Negativne poene su dobijali učenici koji su odgovorili sa: „Kad je predsednik obećao vaučer od 15.000 dinara, tata je rekao ‘E, do mojega'“.

Poslednji, ujedno i najteži zadatak na testu iz srpskog bio je: „Spojite u rečenici imenicu ‘predsednik’ i „biće nam bolje“. Nijedan učenik nije tačno rešio ovaj zadatak, a najčešće greške bile su: „Biće nam bolje kad predsednik ode na lečenje“ i „Biće nam bolje kad predsednik ispuni obećanje i obesi se o luster“. Zanimljivo je da ni mi ne znamo tačno rešenje ovog zadatka, jer je ispitna komisija odbila da nam ga dostavi.

A sad, matiš. Strah i trepet svakog Srbina. Prvi zadatak glasio je: „Koliko litara dizela možemo da kupimo mesečno, ako mu je prve nedelje cena 210 dinara, druge 230, treće 250, a četvrte 300, pod uslovom da auto troši osam litara po gradu?“ Tačan odgovor glasi: „Nula litara, potrošili smo svu ušteđevinu na sahrane tokom pandemije.“

Sledeći zadatak: „Ako je tvoja baba kupila dvadeset kila šećera u jednoj samousluzi, a trideset u drugoj, koliko ukupno kilograma šećera skriva u špajzu?“ Rešenje glasi: „Deset kilograma, jer joj je rodbina otela ostatak.“

Naredni zadatak je bio: „Ako Kinezi grade autoput preko Fruške gore za 600 miliona, a procenjeni troškovi su 150 miliona, gde nestaje razlika u novcu?“ Tačan odgovor je: „Nema razlike, nešto vam se učinilo“,a deca su uglavnom grešila, odgovarajući: „Na predsednikovom računu u Kini“.

Posebne muke deci je zadao poslednji zadatak: „Ako Jorgovanka ima platu 800.000 dinara, a evro je i dalje ispod 120 dinara, kako je čokolada skuplja za trideset odsto, a u pakovanju je ima manje za dvadeset odsto, u odnosu na 2012?“ Ispitna komisija je na testovima uglavnom nalazila otiske suza, a tačan odgovor je vrlo lak: „Tako, lepo.“

Srećno na upisu u srednje škole i gimnazije!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.