Plemeniti stid generacije X 1Foto: Miroslav Dragojević

Iz čiste radoznalosti i gubljenja vremena po Tviteru ili možda u potrazi za novom temom za smatranje, nedavno sam kliknula na #OKMillennial… Prvi u nizu tvitova koje sam pronašla bio je na engleskom jeziku i glasio je nešto kao: „Svaki put kad objavite #OKBoomer ili #OKMillennial tvit, setite se da između postoji i generacija, koja podjednako mrzi bumere i milenijalce!“

Opšte je poznato da su svi tviteraši hejteri. Ko nije bio – njega smo oterali, a ko baš nije bio najgori, u međuvremenu je postao… Ipak, ovaj tvit pripadnika Generacije X, pored klasičnog hejta, imao je i malo istine. Bumeri i milenijalci često zaborave kako na svetu postoji i Generacija X i kako vreme u kome živimo – pripada njima. Ovo je vreme njihove zrelosti i takozvane pune moći. Oni su stariji, mudriji… i u velikom broju slučajeva: vladaju ovim svetom.

Kada se ova slika sveta prenese u Srbiju, stvar se čini još očiglednijom: imamo predsednika iksera i manje-više iksersku vladu, uz poneki niži oblik milenijalca ili bumera, koji još odbija da ode u penziju… Ipak, najmanje pričamo o ovoj generaciji. Ja prva!

U kolumni posvećenoj generacijskim razlikama nijedan članak nisam posvetila ikserima… sem ako nisu na vlasti, pa baš ne uspevam da ih ignorišem. Nikad se nisam fokusirala na njihovu generaciju i zapitala kako izgleda živeti između bumera i milenijalaca, dok odgajaš zumere i objašnjavaš im svet.

To je veoma čudno, jer ne odgovara „faktografiji“ mog života. Odlično poznajem iksere i mnogo vremena provodim s njima. Štaviše: spadam u prve generacije milenijalaca, što će reći da sa ikserima delim sećanja na detinjstvo: na kasete, VHS-ove, diskete i flopije; na svečani ulazak interneta u naše kuće… na pionirske marame i Titovu sliku iznad table, na ratove i mobilizaciju mladića iz ove generacije.

Sem toga, sve češće mi se događa da se – u razgovoru sa mlađim milenijalcima i sama osetim kao „ikserka“… i što je najčudnije: kako sam starija, to mi se događa češće. Ali, ovo ne bi trebalo da bude kolumna o meni!… Ovo bi trebalo da bude kolumna o Generaciji X i onim odlikama njihove generacije, koje su stvarno kul.

Kod iksera, ili bar onih u svom neposrednom okruženju, cenim doslednost u odnosu prema principima. Oni su ipak rođeni malo pre postmodernizma… i imali su vremena da provežbaju život u „apsolutnim vrednostima“, pre nego što su se sve zamrljale.

Jedan deo Generacije X u tome se odlično snašao (pogledajte predsednika, premijerku ili ministra odbrane!) … Ipak, postoje i plemenitiji primerci Generacije X. I to su oni s kojima se sprdamo kada kažu „u moje vreme“… i kada glume nesrećne princeze kojima su oteli dvorac, sve lepe haljine i zlatne lopte… Ostala im je samo žaba i to pokvarena, jer, kad poljubiš – ne postane princ, nego i ti sam postaneš žaba, pa onda krekećeš kako je nekad sve bilo bolje…

„Dok su se znale prave vrednosti i dok se slušao rok en rol…“

Milenijalci se, naravno, sprdaju sa ovom temom, ali suština naše sprdnje krije se u tome što donekle, ipak, znamo da „x-princezice“ imaju pravo, iako najbolje od svega znamo – šta je to što ne treba da znamo. Ideja o starim vremenima kad je sve bilo bolje, visoko se kotira na milenijalskoj listi „bolje da ne znam“ činjenica. I to nam daje izvesnu darvinovsku prednost… Ali, ne znači da smo u pravu!

„Baždarenost“ na prave vrednosti, Generaciji X omogućila je da lakše prepoznaju ono što je stvarno dobro, u konceptu sveta zasnovanog na ljudskim pravima. Gledala sam dokumentarac koji govori o globalnom doprinosu iksera, u borbi za LGBT prava. Ova borba, na našim prostorima, svakako nije još završena… ali, ako ćemo iskreno, i ovde su ikseri povukli najteži teret i dali najveće žrtve.

Takođe, ikseri su bili ona generacija studenata koja je plesala pred kordonima Miloševićeve policije… Oni su bili otporaši. Oni su digli revoluciju… pa, mada danas izgleda da ih je revolucija – pojela, ne treba da zaboravimo u čemu im je prošla mladost… ni da ih nazivamo elitistima, kad nam po hiljadu puta kažu kako „previše gledamo televiziju“ ili da „preziru turbo-folk“.

Činjenica da o njima razmišljamo manje nego o generacijskim karakteristikama bumera, milenijalaca ili malih zumera… zapravo se bazira na tome što su ikseri, u velikom broju slučajeva, bolje postavljeni između binarnih razlika dobra i zla.

Od časnih predstavnika i predstavnica Generacije X naučila sam se plemenitoj veštini stida. U vreme samoreklamerstva, ekspanzije društvenih medija i deljenja svih detalja o ličnom životu – onlajn, ikseri su, u većem broju od nas ostalih, zadržali sposobnost stida. Verujem da će ta sposobnost spastiti svet! … Ako mi nju spasemo, naravno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.