U gužvi koja se stvorila, Nikson je vikao: „Živela Jugoslavija!“ Na svečanoj večeri istog dana, predsednik Nikson je predsednika Tita nazvao „divom na svetskoj sceni“.

U budućnosti će biti zabeleženo: „Tog 1. aprila 2018. godine predsednik Donald Tramp i predsednik Aleksandar Vučić paralisali su ionako zbog radova na rekonstrukciji otežan saobraćaj kod beogradskog Trga Slavija, kada je prvog dana svoje posete Srbiji gost iz Vašingtona zahtevao da se limuzina u kojoj su njih dvojica bili zaustavi kako bi pobliže pogledao isključenu muzičku fontanu. U krkljancu koji se stvorio, Tramp je, da bi nadjačao buku bagera, vikao: ‘Aleksandre, napravio si fantastičan posao! Živela Srbija!’ Na svečanoj večeri istog dana, predsednik Tramp je predsednika Vučića nazvao ‘sjajnim momkom'“.

Vuk Jeremić ne veruje u ovakav razvoj događaja. Spreman je, kaže, na veliku opkladu da Tramp neće posetiti Srbiju. Baksuz. Za razliku od Jeremića, javni servis Srbije u to veruje. Pošto je Vučić javnom servisu neki dan u Njujorku šapnuo da mu je Tramp u hodniku rekao da prihvata njegov poziv da poseti Srbiju, to je istog trenutka objavljeno kao „breaking news“, iliti prelomna vijest što bi rekle komšije.

Kao prelomna, međutim, nije objavljena vijest koja je iz Njujorka, sa istog mesta, dakle iz sedišta Ujedinjenih nacija, stigla koliko sutradan: „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa višom zamenicom pomoćnika američkog državnog sekretara Elizabet Milard, koja je ponovo tražila od Vučića objašnjenja za paljenje Ambasade SAD u Beogradu i ubistvo braće Bitići.“

Zahtev SAD da uvedemo sankcije Severnoj Koreji nije bio „brejking“. Ni nedavne izjave ambasadora Kajla Skota o odnosu Srbije prema Rusiji. Ni njegove reči: „Neutralnost ne znači da se ne zauzimate za nešto. Neutralnost ne znači da su vrednosti beznačajne. Neutralnost ne znači da nemate stav“.

Brejking jeste bilo to što je Dačić prišao Trampu, za stolom, trenutak uoči početka sednice Generalne skupštine UN, i pokazao mu naslovne strane Informera objavljivane tokom predizborne kampanje u Americi prošle godine kao dokaz da su Srbi bili za njega. To je bilo brejking iako je pre za rubriku „bizarno“. Tramp ga je onda, priznao je Dačić, pitao da li Ana Ivanović još igra tenis.

Nije čudo što je Tramp pitao Dačića za Anu Ivanović. Pre nekoliko godina, dok još nije bio predsednik, izjavio je da je ona najlepša žena na svetu. I oduševljeno se slikao s njom. Dačić se izgleda nije toga setio. Da jeste, mogao je da napravi foru i kaže da nije Ana najlepša žena na svetu, već Niki Hejli, američka ambasadorka pri UN, koja se sve vreme smejala dok je Dačić Trampu pokazivao Informer.

Tako je Dačić mogao sa Niki Hejli da izgradi odnos kakav ima sa Marijom Zaharovom, predstavnicom za štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova. Zaharova se, naime, povremeno na Fejsbuku sprda na Dačićev račun, pokazujući poklone koje je dobila od njega i slično tome.

Sve, dakle, govori u prilog tome da će Tramp doći. A baksuzi nek se žderu.