Turska je u toku protekle decenije i po dovela u pitanje sve građanske i sekularne reforme koje su je učinile najdemokratskijom državom u islamskom svetu. Ta regresija posledica je i nesposobnosti EU da podstakne integraciju Turske. EU se pozivala na „kulturne razlike“ itd. U međuvremenu su upravo navedene razlike postale evropska svakodnevica. Ženska prava i jednakost svih polnih i seksualnih varijeteta ljudskih jedinki dovedeni su u pitanje pod pritiskom neformalne ali suštinske koalicije radikalnog feminizma i neoislamističkih dogmi. Posredno su stradale slobode kritike svakog pozivanja na nejednakost. Erdoganova Turska islamizirala je Balkan uspešnije od Osmanskog carstva. Nakon opsade Sarajeva, genocida u Srebrenici i nestanka srpskih zajednica u Sarajevu i Mostaru, Bosna je podeljena tako da se nikad ponovo ne sastavi, i nikad definitivno ne razdruži. Na nesreću Bosne nalegle su Turska i Rusija, već stvarni vlasnici njenih suvereniteta i identiteta.

Nemačka nije htela Tursku. Dobila je šerijat. I putinovske naciste u Bundestagu. Ako je Erdoganova poseta Srbiji ičemu vredela, bile su emocije u Novom Pazaru. Ali čemu će one da posluže? Da li će Sandžak biti, kako je pozvao Erdogan, most između Srbije i Turske? Upravo dok priprema nov talas likvidacije političkih protivnika, i svih dostignuća evropeizacije i sekularizacije. Dok njegov lični režim odbacuje suštinske norme judske jednakosti i vladavine prava. I dok se EU i SAD u Srbiji zamajavaju „radionicama“, „suočavanjem“ i štrikanjem džempera u Pranjanima, Turska i Rusija predano rade na novom komadanju jugoslovenskog prostora kako bi postao nevidljiv u bilo kojem demokratskom kontekstu, evropskom ili „regionalnom“. Politički uticaj SPC koja takođe podvrgava azijatskoj diskriminaciji naše žene, dok ih zabrađuje a vernike poziva da metanišu, potvrda je prokletstva balkanskih spojenih sudova, u smislu odgovora na islamizaciju susedstva. Zapravo nas svi naši kvislinzi razvrstavaju na rusku ili tursku stranu. Zato je nastupio javni nered, koji podseća na bezvlašće: vlast mahom proruska, opozicija većinom antievropska.

Najvrednije sistemsko nasleđe jugoslovenskog socijalizma su sekularizacija i jednakost žena. Fizičkom segregacijom svoje zabrađene supruge Erdogan je uvredio sve žene u Srbiji. Ali i sve muškarce koji smatraju da je zlostavljanje žena potvrda najbednijih ličnih osobina (zlostavljače su obično zlostavljali u detinjstvu, pa su osujećeni, nasilni i nikakvi). Ako je Erdoganova poseta Srbiji ičemu vredela, možda su se evropski lideri dozvali pameti. Da se manu „uslova“. Bili smo i mi ponešto. Jugoslavija je prva moderna evropska integracija. Ali smo u ukletom krugu: nema demokratizacije bez evropeizacije, i samo je integracija podsticaj i garant demokratizacije. „Berlinski proces“, „normalizacije“, „poglavlja“…, birokratske stupidarije nas guraju u otomansku pomrčinu i rusko blato. Ako ih je Erdogan prizvao pameti, hvala mu.