Između rustičnih zidova zgrada donjeg dela Takovske, šepurila se dobro znana poruka “Završi Megatrend i pali”. Ista ona zbog koje je pre šest godina izbio skandal.

Poruku je osmslio nekadašnji dekan, živopisni Mića Jovanović koji je nakon par skandala kasnije i bruke sa sopstvenim nepostojećim doktoratom napustio ovaj, kako kažu, Univerzitet.

Međutim, Mićin duh, ideje i vrednosti kao da i dalje žive u u nekadašnjem Megatrendu, a sadašnjem Džonu Nezbitu i ne samo na bilbordu ili sajtu škole već i u srpskom društvu.

“Nezbit” je poznat po brojnim starletama među studentkinjama, političarima koji su ga završili ili gde zajedno sa estradnim zvezdama rade kao predavači, štancovanju sumnjivih doktorata i generalno neakademskoj atmosferi. Tako na jednom mestu imamo Soraju, Zoranu Mihajlović, Natašu Šaviju, Milutina Mrkonjića (počasni doktor), Esktra Nenu, Natašu Bekvalac, Nenada Stefanovića kome je pomenuti Mića bio mentor, Nenada Čanka… Kada se pogleda ovakav sastav, 880 odsto više doktora nauka u protekloj deceniji ne začuđuje, iako nisu vidljivi očekivani pozitivni efekti brojnih doktora na društvo.

Zaista, kao da Mića nije ni odlazio, jer Megatrend je i dalje ostao mesto gde nestručnost i sumnjive diplome cvetaju, za čije studente postoji i krilatica “Uveče prelista, a ujutro zablista!“

Kada se pogleda inflacija nestručnih kadrova na raznim mestima (pretežno u javnom sektoru), ali i skandali koji se u Srbiji dogode na nedeljnom nivou (npr. pet miliona „nestalih“ poreskih prihoda Grada Beograda,  nabavke vozila za potrebe policije, padanje tendera kako se ne bi snimala/održala sednica Skupštine grada Niša, sumnjivi tender za novogodišnju rasvetu, novogodišnjo kićenje u septembru, otvorena gradilišta i radovi na ključnim saobraćajnicama u Beogradu u isto vreme, misterija „tetkinih“ 200 hiljada evra…) i koji se nižu u meri koji drugi Evropljani ne vide ni za godinu dana, Megatrendova poruka je potpuno pogrešna.

Kakva paljba, kakvi bakrači. Pa gde bi u nekom malo uređenijem sistemu svi ti koji uveče prelistaju našli uhlebljenje?

Trebalo bi bilo samo dopuniti poruku.  Završi Megatrend i pali. U partiju!

Pa sad, možda ne odmah kao ministar/ka ili državni sekretar, ali neka bolja funkcija u javnom preduzeću bi mogla da bude po meri. Ili makar u lokalnoj samoupravi, jer svaki početak je težak. Uslovi jesu primamljivi i po meri “Mega Nezbita”. Kompetencija i znanje nisu neophodni. Na etici se ne insistira. Milina!

Samo da zaista dopune poruku, jer osim što bi više odgovarala istini, ovako bi ponovo mogli da se nađu na meti Republičke tržišne inspekcije koja je još 2011. god. reagovala zbog vređanja opšteg dostojanstva kada su nadležni u Nezbitu i povukli spornu reklamu.

Mada, pitanje je da li Nezbit/Megatrend ili svakodnevica više vređaju dostojanstvo?