Alternativne činjenice 1

Spajser, koga je Melisa Mekarti maestralno glumila u TV emisiji SNL, možda čak bolje nego Alek Boldvin Trampa, na konferenciji za novinare rekao je da je inauguracija aktuelnog predsednika bila „najposećenija u istoriji“.

To su američki mediji brzo demantovali poređenjem slika i snimaka Trampove i inauguracije njegovih prethodnika.

Novinar NBC koji je intervjuisao Konvej insistirao je na tome da njene „alternativne činjenice“ nisu činjenice, nego laži. Konvej se nije dala.

Nastavila je da objašnjava da građani imaju pravo da ih čuju „alternativne činjenice“.

Od tada je ova sintagma preplavila socijalne mreže i medije zasenivši dotadašnje „lažne vesti“ i „postistinu“.

Tramp je ovih dana svojoj i svetskoj javnosti ponudio „alternativne činjenice“ nemira u SAD nakon što je policija pre desetak dana ubila Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu.

Po Trampu, za demonstracije koje su se proširile na desetine gradova i često postajale nasilne, pa smo imali priliku da gledamo američku verziju „Kosovo za patike“, nije kriv sistemski i rasizam američke policije već anarhisti i Antifa, levičarsko antifašistička organizacija, koju Vašington namerava da proglasi terorističkom.

Antifa mu dođe kao Al Kaida, mada se ne sećam da su ikada postavili neku bombu. Tramp, koji je u borbi protiv pandemije korona virusa pokazao neviđeno šarlatanstvo, na isti način se bavi i demonstracijama.

Potpiruje umesto da smiruje. Krivi „snage haosa i bezumlja“, preti angažovanjem vojske, guvernere američkih država naziva budalama… Čovek u kampanji.

Američki ambasador u Srbiji, neobično popularni Entoni Godfri, izjavio je da su Flojdova i smrt drugih tragični podsetnik na dugu i neprekidnu borbu američke nacije da postigne istinsku jednakost.

„Za mene kao američkog građanina veoma je bolno suočavanje s činjenicom da još ima nepravdi i da rasizam još uvek predstavlja problem sa kojim se kao društvo suočavamo“, rekao je Godfri.

Ukoliko se budu suočili na Trampov način neće biti dobro. Kako sutra Vašington može nekome da drži lekcije o ljudskim pravima ili osuđuje kineske ili iranske snage reda u mogućem suočavanju sa demonstrantima?

Mada suočen sa demonstracijama i više od 100 hiljada umrlih od korone, Vašington nije zaboravio ostatak sveta, pa ni Srbiju.

Povodom predstojećih izbora, saopštili su da SAD veruju da je najbolje za Srbiju, kao i za svaku drugu demokratsku zemlju, da svi imaju priliku da učestvuju i izraze svoja gledišta u političkom procesu.

„Na vladi je da obezbedi da svi politički stavovi imaju fer pristup medijima, na političkim strankama je da učestvuju u političkom procesu, a na narodu Srbije je da i on u celini uzme učešće u tom procesu, bez mešanja u pravo drugih da to čine“, navela je Ambasada SAD.

Nema čovek šta tome da doda, sem da se složi. Problem su, međutim, „alternativne činjenice“ u našoj stvarnosti.

REM je tako, na primer, izračunao da opozicioni Savez za Srbiju koji bojkotuje izbore ima veći pristup medijima od vladajuće SNS.

Šta na to reći?

Dobro je što je i ovakav REM zabranio spot predsednika Vučića sa devojčicom, samo što je teško oteti se utisku da je reč o običnoj nameštaljki.

Brat ubijenog Flojda osudio je nasilje i pozvao građane da nezadovoljstvo iskažu glasanjem. U novembru su američki predsednički izbori. Glasanje je, međutim, moguće samo ako imate izbore. Šta ćemo kada ih nema?