Dva jarana 1Foto: Radenko Topalović

Ko to kaže, ko to laže, da Srbija nema prijatelja na Zapadu, u EU? Da je, zbog Kosova i ljubavi prema Putinu,  sve usamljenija i izolovanija u Evropi, kojoj geografski i istorijski pripada i čijim integracijama teži?

Ponedeljak nam je pokazao da Srbija ima jarane i u EU, komšiju Zorana Milanovića, predsednika Hrvatske, i Miloša Zemana, koji uskoro napušta mesto predsednika Češke.

Neki će reći i nisu neki prijatelji. Milanović, čas „partizan“, čas „ustaša“, jednom Srbiju kritikuje i kudi, drugi put razume i podstiče.

Ni za glavu ni za rep čovek ga ne može uhvatiti. Daje bombastične izjave, ali njegova realna moć je mala, pošto, za razliku od Srbije, u Hrvatskoj kako-tako poštuju Ustav, skromne su i uglavnom reprezentativne nadležnosti predsednika. Vlada vlada, a predsednik deli ordenje, prima ambasadore i daje izjave.

Zemana u EU „ne zarezuju“, a ovaj vremešni i ozbiljno bolestan čovek uskoro prepušta predsedničku poziciju Petru Pavelu, bivšem generalu NATO.

Srbija će verovatno i od Pavela moći da  čuje diplomatske reči o otvorenosti EU, ali uz uvođenje sankcije Rusiji. Neće više biti onakvog razumevanja i prisnosti kao sa Zemanom.

Odnosi između nekadašnjih Jugoslavije i Čehoslovačke uvek su bili bliski. Posle Prvog svetskog rata postojale su čak ideje o ujedinjenju ovih slovenskih država u konfederaciju koja bi se zvala Slavija.

Ideju su lansirali češki politički prvaci, pre svih prvi predsednik Čehoslovačke Tomaš Masarik i Karel Kramar. Ostvarenje je odmah naišlo na praktične  teškoće i sve osta na ideji. Od ideje u Beogradu osta Trg Slavija i na njemu fontana, sa koje se pesma sve ređe čuje.

Sa Hrvatskom je Srbija imala mnogo bliže odnose, pa i zajedničku državu koja je decenijama trajala, a skončala je u ratovima, krvi i zločinu. Milanović je pre nekoliko dana doživeo da ga pohvali sam šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, a postao je zvezda tamošnjih medija.

Ruski analitičari priznaju da Milanović nije „Putinov čovek“, ali im je drago što čuju da se distancira od zajedničke EU politike. Najpre je, odbijajući da podrži obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj, rekao da „Zapad ukrajinskim ‘rukama’ ratuje protiv Rusije“ te „da se evropske zemlje pretvaraju, u suštini, u američke robove“.

Sada je obradovao i Beograd izjavom kojom je uporedio Krim i Kosovo. Kijev već ljutito reagovao. Prema Milanoviću,  međunarodna zajednica i njegova zemlja anektirali su Kosovo, „uzeli ga od Srbije“. „Ko je to uradio nego mi? Jesmo priznali Kosovo?

Nije aneksija, nego otimanje. Kako se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego celog koncepta“, rekao je Milanović u Petrinji. Izazvao je Milanović opšte oduševljenje u Srbiji. Prodaja vode „Jana“ naglo skočila, neki počeli da razmišljaju o letovanju u Hrvatskoj.

Glasno razmišljam, ako je Kosovo „ekstrahovano“, tj. „oduzeto“ od Srbije, da nije svojevremeno i Hrvatska od rahmetli SFRJ? Ili, jednostavno sve ima početak i kraj, države nastaju i nestaju.

Srbija naravno, kao ni bilo koja druga nezavisna država, ne želi da se odrekne dela svoje teritorije. Samo što se zaboravlja da od 1912. i Prvog balkanskog rata, kada je Kosovo ušlo u sastav Srbije, kroz kasnije kraljevine i republiku, Srbija na žalost nije uspela da Albance uklopi u svoje društvo.

S druge strane, oni to uglavnom nisu ni želeli. Ova izjava predsednika Hrvatske dolazi u odličnom trenutku, AV naložio poboljšanje odnosa sa Zagrebom, održano nekoliko sastanaka. Trenutno smo znači u fazi mira sa komšijama iz Hrvatske, ali ne brinite, neće to dugo trajati. Brzo će Milanović ponovo postati „ustaša“.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari