Zemlja koja ima Miroslava takozvanog Lazanskog ne treba da brine za budućnost svoje avijacije. Ali treba da se zabrine za budućnost svoje zdrave pameti. Videćemo i zašto.

Ako vidimo. Idemo od početka. Sport, to znamo, ne volim, ali volim avione, kosmonaute, top-ganove, aliene, letove na Mesec i na Mars, skokove padobranom i tako te stvari. Takav je u mom detinjstvu bio duh vremena i tako je to ostalo, pa se u tom smislu u svetu nedelju postavih ispred televizora da gledam prenos dugo najavljivanog i unapred nahvaljenog aeromitinga.

Znao sam, naravno, da će „naše pravo da znamo sve“ nešto zasrati, ali ipak nisam očekivao toliku količinu govana. Pre svega, nisam očekivao Lazanskog. Njegov ratni (i obaveštajni) raspored je, pretpostavljao sam, u „najstarijem dnevnom listu na Balkanu“, tj. u „Politici“. Kad, međutim, začuh njegov umilni i patriotski glas (u početku iz off-a), upitah se: otkuda on tu? A onda se opsetih da mu je tu mesto. Ta paravojna pošušnjara, ta muška Mira Adanja Polak, uvek se probije tamo gde se probitačno i bezbedno ratuje i leti. Da sveti otac, papa, nekim slučajem zna da vozi avion, bio bi tu i Lazanski, da prokomentariše, da prosvetli, da razjasni, da rastumači… I pročaja.

Dakle, aeromiting beše lepo počeo, letu štuke, letu avioni, ali ni „naše pravo da znamo sve“ ne posustaje. Onog momenta kada se neki srpski ljotčkik uspešno prizemlji, ete ti Lazanskijevih potčinjenih, vazduhoplovnih reportera, poturaju pilotima mikrofon, postavljaju moronska pitanja, a da šta oni, čelična krila naše armije, misle koje bi letelice trebalo kupiti za obnovu našeg vojnog vazduhoplovstva. Piloti, oficiri i džentlmeni naučili demokratsku lekciju, ne bi da razočaraju reportere i cenjeni publikum, ali hoće i da ostanu politički korektni, glagolje nešto na temu da to nije do njih, nego do političkih subjekata, a da su svi avioni, je li dobri, a da je duh ipak najvažniji. I sve tako u pobedonosnom duhu.

U neko doba, padoše avioni u zasenak i kamera se obruši na Lazanskog, iz nekog razloga obučenog u pilotski kombinezon, ali bez kacige, što podozrevam da je posledica porazne činjenice da su sve postojeće bile premale za Lazanskijevu glavu. Navatao ti naš Fon Klauzevic nekog brig. generala i sve ga pripitkuje, a da kad će naše vazduhoplovstvo ponovo biti „ratno“. A general se, šta će čovek, vadi kako zna i ume. Vrda i tamo i vamo. Umesto da kaže. Druže Lazanski, šta će, pored vas, nama avioni. Treba vam samo ugraditi mlazni motor i premazati vas stealth bojom. I eto ti nepobedive avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari