Budući da nam ta psihologija nije „urođena“, niti nam je „svojstvena“, nego je proizvod davnašnje politizacije loše psihologije, logično je pomisliti da se društvena neuravnoteženost , koja prerasta u agoniju, može prevazići samo politikom uravnoteženosti.

Bacite pogled na ovdašnje mačije jebalište, pa se uverite u ono što odavno znate, samo se pravite ludi. Na jednoj strani – trenutno je na vlasti – imamo politiku „ko nije sa nama, taj je protiv nas i Srbije“, na drugoj strani – trenutno je u opoziciji – imamo politiku „ko nije s nama, taj je sa onima za koje su svi oni koji nisu sa njima protiv njih i Srbije“. Između nema ničega. Osim možda Žute patke i Belog Preletačevića.

Mućnite malo glavom pa dokonajte da u takvom poretku stvari niko nije (niti može biti) ni s kim, dok su svi protiv svega i svakoga, što može, ali je prečica za haos. Tako je to bilo oduvek, maja 1903. dodatno je ekstremizovano i zacementirano, od tada naovamo ništa se nije promenilo. Zato se onomad i našalih (pa posle videh da to nije šala) da je Srbija „snažna“, samo onoliko koliko je njen trenutni vožd fizički snažan, a da je, posledično, psihički uravnotežena, onoliko koliko je njen vožd, bilo koje boje, daleko od Palmotićeve.

Da ne dužim, upravo zato je (ako već nije prekasno) nužno osnovati Novu demokratsku stranku, namerno ne napisah „opozicionu“ jer „opozicija“ nije politički program ni politički identitet, nego pozicija u političkom sistemu koji trenutno ne postoji, Baš bi zato NDS i trebalo da postoji, da bi ga izgradila.

Stalno mi podfamozni komentatori nabijaju na nos da samo kritikujem, a ne „nudim“ nikakve „ideje“, pa hajde da okrenem list i da „ponudim“ ideju, s napomenom da to nije moja „ideja“ nego stara, proverena demokratska ideja i praksa.

Ovako to ide, Zakaže se Osnivačka skupština NDS na koju su svi zainteresovani dobrodošli – uključujući JexSa, Đida, Šutanovca, Jeremića, etc – ali nipošto dobrodošli onako kako bi oni voleli da budu dobrodošli, što će reći da ponovo zasednu na „rukovodeće položaje“ pa da nastave tamo gde su stali sa proseravanjem, karanjem spoljnih saradnica, špricanjem kokošaka i sklapanjem mutnjikavih poslova, nego dobrodošli kao ravnopravni učesnici Osnivačke skupštine na kojoj će biti izabrani privremeni organi i rukovodstvo.

Ali „privremeni“ na duže staze, ne kako se to ranije radilo, pojma vi nemate koliko je „demokratskih“ i demokratskih stranaka osnovano (smandrljano) samo zato što je ovaj ili onaj mufljuz poželeo da bude predsednik. Tokom te „privremenost“, ne kraće od godine dana, nužno je okupiti članstvo (ne manje od 250.000), formirati opštinske – i seoske – odbore, napisati program , statut (ne spisak opštih mesta) i precizan plan delovanja. Prekardaših. Nastavak u sutrašnjem broju.