Besplatni saveti 1Foto: Stanislav Milojković

Mi smo plemenska, pretpolitička kultura (dominantna i kod nekih severnoameričkih Indijanaca) u kojoj se smatra da nisi uspeo u životu – naravno u ovdašnjem smislu žalosnom reči uspeti – ukoliko protivniku ne zagorčaš (ponekad i oduzmeš) život.

Carstvije Visokog Vučića jeste jedan od zvezdanih trenutaka te (ne)kulture, ali je – viđi vraga – daleko od najzvezdanijih – olako su ovde zaboravljeni pokolji obrenovićevaca i karađorđevićevaca, drevnoradikalska, postizborna nabijanja na kolac i masovna posleratna streljanja – kako stvari stoje najzvezdaniji trenuci nas tek čekaju.

Ima tome – koliko – više od dve godine otkako sam sa ovog mesta srbskim opozicijama i njihovim simpatizerstvima dao besplatan savet šta da rade i kako da se bore protiv „medijskog i političkog koncentracionog logora“ (Đilas, Dragan, ne Milovan).

Evo kako je (po sećanju) glasio taj savet.

Ignorišite!

Ne obraćajte pažnju!

Ne dajte ni pet para za skupštinska i televizorska bulažnjenja i baljezganja!

Utuvite, tutumraci, da prećutkivanje – ne uvek, ali u većini slučajeva – efikasno ućutka laprdala, a da previđeno (takođe često) laprdala na kraju učini nevidljivim.

Ni sam više ne znam koliko sam puta ponovio da temelji Carstvija Visokog Vučića počivaju na totalnom (ponekad i totalitarnom) svesrpskom fokusiranju pažnje na Visoku Ličnost, koju savršeno boli Sebastian za „predznak“ te pažnje, zapravo mu mnogo više odgovara ona negativna i moralno uspaničena koja mobiliše atlagiće, martinoviće i subatlagiće i submartinoviće i daje im municiju da u odsustvu opozicionih poslanika u skupštini brane Vrhovno Biće napušavajući glumce, a uskoro će i čistači ulica doći na red.

Da vam još nešto kaže uncle Bas.

Svi oni koje su Atlagić i Martinović u stanju da uvrede, debelo zaslužuje da bude uvređeni jer Atlagićima i Martinovićima u suštini i nije namera da bilo koga uvrede, („oblate“), nego da plemenskim napušavačkim ritualima – nije to promaklo ni Jovu Bakiću, mnogo boljem političkom teoretičaru nego praktičaru – „skrenu pažnju javnosti sa kriminala i sloma zdravstvenog sistema“.

Strategija, bato.

U sveopštoj gunguli i ibreteniju nastalom posle davanja mog besplatnog saveta – koji je shvaćen kao namera da „ućutkam“ opoziciju (koju bih, da je u mojoj moći, ovakvu kakva je ladno ućutkao) pažnji javnosti i opozicije prikovanoj za ondašnja bulažnjenja promakao je drugi deo mog besplatnog saveta.

Ili možda nije promakao.

Možda je previđen.

Jer pazite, da sam opozicionare uverio da će ignorisanje, prećutkivanje i previđanje biti dovoljno za „rušenje“ Vučića – a mogao sam lako, jer ti svati veruju u čuda – oberučke bi me poslušali, ali drugi deo saveta je podrazumevao jednu veliku nevolju – rad.

Ovako je to otprilike išlo. Ne obraćajte pažnju na Atlagiće i Martinoviće, obratite pažnju na svoja posla, organizujte se, ojačajte stranke, pak onda izađite na izbore ili se nosite u 3LPM.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

29 reagovanja na “Besplatni saveti”

 1. Uspeh SNS zasniva se pre svega na činjenici da su državni aparat pretvorili u svoj stranački aparat. Mi imamo zarobljenu državu.
  Čutanje opozicije neće tu ništa promeniti. Treba reagovati i razobličavati SNS, ali treba raditi i na sopstvenoj organizaciji. Veliki je problem usitnjenost opozicije. Ja bih dodao, ili se ujedinite ili se nosite u 3LPM.

  • To senzacionalno otkriće rupe na saksiji će nesumnjivo da uruši vlast Vučićevog SSRN.

  • I, odakle Vam ideja da će „ujedinjavanje“ oporbe da promeni stvari? Oko čega će se, Laki, ujedniti opozicija? Oko Vučića, samo „s obrnutim predznakom“?!
   Dokle mislite da politički pluralizam koji je suština mehanizma predstavničke demokratije bacate u trnje i vapite za monizmom, pa da posle cmizdrite zbog ovog ili onog tiranina?!

   • Ne vapim ja za monizmom, ja vapim za državom u kojoj su glavne poluge demokratija i vladavina prava, u kojoj je smenjivost vlasti normalna i uobičajena pojava.

    • И, како мислите да ће „уједињавање опозиције“ да допринесе тим племенитим циљевима?
     Не чини ли Вам се да пропуштате нешто битно?!…

     • SNS je zacementirao svoju nakaradnu vlast, i ne pada im na pamet da bilo šta menjaju. Odatle sledi jedino logično rešenje da umesto njih na vlast dođu neki drugi. Možda će oni napraviti kvalitativni iskorak u pogledu demokratije, vladavine prava i smenjivosti vlasti. Niko ne garantuje da će novi biti bolji, ali to nije razlog da se ne radi na smenjivanju SNS vlasti. Promene garniture na vlasti su jedini pravi put.

     • Како ће „уједињавање опозиције“ да доведе до те цељи, ако мислите на ову опозицију, а не неку која се јоште није ни родила?
      Ја уопште не могу да повежем како ће они који су уредили систем тако да Вучић и Вучићи чврсто зајашу власт сада то да поправе, само ако се уједине?! Шта их је спречавало да све то ураде док су били на власти, па да сад не кубуримо са „заробљеном државом“?!
      Како их то што су упали у рупу коју су сами ископали квалификује за то да ту исту рупу затрпају?!

      Не, Србији није потребна „уједињена опозиција“. Србији су потребне три ваљане политичке партије – лева, десна и централна.

  • Uspeh SNS-a se pre svega se zasniva na cinjenici da je vecinski deo populacije priglup,zao i surov.
   Ne pomaze generalni deformanitet,nedostatak kicme.

  • Uspeh SNS zasniva se pre svega na činjenici da biračko telo nije doraslo političkom sistemu parlamentarne demokratije. Na činjenici da mu nije mučnina od raznih atlagića, da ga savršeno zabole za bilo kakva moralna načela, da je potpuno imuno na nepravdu itd. A kad imaš takvo biračko telo onda je lako oteti državni aparat, institucije itd. Zašto je lako? Zato što biračkom telu sve te zapadne izmišljotine nisu potrebne pa ih i ne brani. Ono voli pink, zadrugu, besplatno ulje, državni posao za dete, nezaslužene privilegije…

 2. Ima još bolji savet od ujka Basovog.
  Kanite li pobijediti,ne smijete izgubiti!
  Saveti su kao i mišljenje,svako ima poneki,i svako je ubeđen da je njegov najbolji.Ja bih savetovao da se na sledećim izborima glasa za opoziciju kakva god da je,jer nisam siguran da može gore od ovog zla.

 3. Znači, da ponovim gradivo. Stavim Milivoja na ignore, onda se energično bacim na čitanje Limburgštajna, vredno istrajavam da mi komentar bude objavljen u roku od odmah kada izađe nova kolumna, i tako postanem drug Miloš Ilić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.