Besplatni saveti 1Foto: Stanislav Milojković

Carstvije Visokog Vučića jeste jedan od zvezdanih trenutaka te (ne)kulture, ali je – viđi vraga – daleko od najzvezdanijih – olako su ovde zaboravljeni pokolji obrenovićevaca i karađorđevićevaca, drevnoradikalska, postizborna nabijanja na kolac i masovna posleratna streljanja – kako stvari stoje najzvezdaniji trenuci nas tek čekaju.

Ima tome – koliko – više od dve godine otkako sam sa ovog mesta srbskim opozicijama i njihovim simpatizerstvima dao besplatan savet šta da rade i kako da se bore protiv „medijskog i političkog koncentracionog logora“ (Đilas, Dragan, ne Milovan).

Evo kako je (po sećanju) glasio taj savet.

Ignorišite!

Ne obraćajte pažnju!

Ne dajte ni pet para za skupštinska i televizorska bulažnjenja i baljezganja!

Utuvite, tutumraci, da prećutkivanje – ne uvek, ali u većini slučajeva – efikasno ućutka laprdala, a da previđeno (takođe često) laprdala na kraju učini nevidljivim.

Ni sam više ne znam koliko sam puta ponovio da temelji Carstvija Visokog Vučića počivaju na totalnom (ponekad i totalitarnom) svesrpskom fokusiranju pažnje na Visoku Ličnost, koju savršeno boli Sebastian za „predznak“ te pažnje, zapravo mu mnogo više odgovara ona negativna i moralno uspaničena koja mobiliše atlagiće, martinoviće i subatlagiće i submartinoviće i daje im municiju da u odsustvu opozicionih poslanika u skupštini brane Vrhovno Biće napušavajući glumce, a uskoro će i čistači ulica doći na red.

Da vam još nešto kaže uncle Bas.

Svi oni koje su Atlagić i Martinović u stanju da uvrede, debelo zaslužuje da bude uvređeni jer Atlagićima i Martinovićima u suštini i nije namera da bilo koga uvrede, („oblate“), nego da plemenskim napušavačkim ritualima – nije to promaklo ni Jovu Bakiću, mnogo boljem političkom teoretičaru nego praktičaru – „skrenu pažnju javnosti sa kriminala i sloma zdravstvenog sistema“.

Strategija, bato.

U sveopštoj gunguli i ibreteniju nastalom posle davanja mog besplatnog saveta – koji je shvaćen kao namera da „ućutkam“ opoziciju (koju bih, da je u mojoj moći, ovakvu kakva je ladno ućutkao) pažnji javnosti i opozicije prikovanoj za ondašnja bulažnjenja promakao je drugi deo mog besplatnog saveta.

Ili možda nije promakao.

Možda je previđen.

Jer pazite, da sam opozicionare uverio da će ignorisanje, prećutkivanje i previđanje biti dovoljno za „rušenje“ Vučića – a mogao sam lako, jer ti svati veruju u čuda – oberučke bi me poslušali, ali drugi deo saveta je podrazumevao jednu veliku nevolju – rad.

Ovako je to otprilike išlo. Ne obraćajte pažnju na Atlagiće i Martinoviće, obratite pažnju na svoja posla, organizujte se, ojačajte stranke, pak onda izađite na izbore ili se nosite u 3LPM.