Dva loša ubiše Mikloša 1

Bojkot već počinje da daje rezultate. Evo, recimo, SZS je onomad imao trinaest zarez nešto procenata podrške, juče pročitah u Danasu da mu je podrška spala na osam koma nešto.

Već čujem glasove – to je režimska nameštaljka. Ako kažeš – nije, more, to su rezultati agencije poznate po tačnim procenama, sledi odgovor – ma da, ta agencija radi za režim.

Naravoučenije. Svi koji ne rade za opozicione neradnike i švindlere – rade za Aleksandra Vučića, uključujući moju malenkost, pa čak i ove novine koje je u prošloj podfamoznosti ovako raskrinkao jedan neprejebivi N. N. duduk „Tako je, nije Basara u pitanju, nego Danas i njegov urednik, da dozvoljavaju ovakvo psovacko i prostacko obracunavanje sa svima koji su protiv vlasti AV.“

Dobro de, duduk je duduk, ali evo ga, oglasio se – doduše u nadfamoznom – i Mikloš Biro, čovek velikog znanja i zavidnog političkog iskustva koji piše da „imam problem sa logikom“ zato što se (delimično) ne slažem sa njim da su prof. Teodorović i „plejada intelektualaca“ (sledi poduži spisak, na kome su i neki moji prijatelji) „moralne gromade ovog društva kojima se treba najdublje klanjati“.

Ne sporim, al zašto im se klanjati, Miklos, bacsi? Ako poslušamo vaš savet pa im se kolenopriklonimo, nećemo li biti isti – iako vi tvrdite da nismo/ste svi isti – kao Vesić, Jovanov Ševarlić, Orlić, itd, koji se – takođe – tvrdeći da je u pitanju „moralna gromada – povazdan klanjaju Aleksandru Vučiću.

Idemo dalje. Ne zameram ja nikom od osoba sa spiska što se (makar i verbalno) politizovala – ponekad ih, doduše, „bocnem“, ali to nije samo pravo već i obaveza satirične kolumne – naprotiv, nego mesecima govorim (tj. džaba krečim) da je neproduktivno (pa i kontraproduktivno) svesti političko delovanje opozicije na profesorske govorancije i subotnje seljačko-konceptualističke matinee.

Takva postavka stvari ništa ne menja u Vučićevoj postavci stvari, verovatno je dodatno jača (pogledajte mu rejting) ali legitimizuje opozicione švindlere i neradnike, koji samo čekaju da uskoče na Vučićevo mesto što će – mizernom rejtingu uprkos – pre ili kasnije i učiniti, a onda će „moralne gromade“ doći u situaciju da se ponovo politizuju i drže antiprotivne govorancije. I tako od vijeka do vijeka.

Kako iz priloženog vidimo filozofija očemerenosti psihologija zadružne prodavnice i Zulu logika raširila se kao kuga po čitavom razvaljenom društvu, sa sve njegovim „moralnim gromadama“. Zato hajde malo da maštamo, što rekla ona drevna TV emisija za decu.

Zamislimo, recimo, doktora Mengela koji je ustao iz groba pa da bi izmakao ruci međunarodne pravde uzeo srpsko državljanstvo (ustaljena, inače, praksa), doselio se u Beograd i počeo da bude „protiv vlasti AV.“ Šta mislite koliko bi mu trebalo da postane „moralna gromada“. Ne znate. Saznaćete uskoro, čim dr Mengele ustane iz groba i uzme srpsko državljanstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.