U potfamoznoj zoni sumraka situacija se svakim danom sve više usložnjava! Opozicioni botovi – koji, mora im se to priznati, pišu iz platonskih pobuda, bez nade u nagradni sendvič – prebacuju masno preterivanje u uopštavanju.

Pa ne možeš ti, Bas – obraćaju mi se onako burazerski, „na ti“, kao da su sa mnom vekovima čuvali ovce – tek tako napisati da su „svi isti i time – šireći defetizam i rezignaciju – navraćati vodu na vodenicu Jego Sijatelnog Predsedatelstva, Vučića.

U cilju pravovremenog i objektivnog obaveštavanja javnosti, spreman da, ako zatreba, odem i na detektor laži, „odgovorno“ izjavljujem da u svojim pisanijama nikada nisam rekao da su sve personae dramatis našeg političkog života „iste“, ali jesam višekratno pisao da su i srpska vlast i srpska opozicija participanti (i korisnici) „istog“ pijačarskog političkog sistema čije je misterije – doduše drugim povodom – rasvetlio rani Hegel u poučnoj priči o „Aferi pokvarena jaja“.

Došla, kaže Hegel, neka gospoja na pijac da kupi jaja, zastala kod jedne tezge, pogledala robu, ustanovila da je sumnjivog kvaliteta, pa se ovako obratila prodavači – ju, bako, ova su vam jaja kvarna. Ta je izjava je baku – koja je zdravo držala do dostojanstva svojih jaja – momentalno bacilo u stanje teškog amoka. Ti da kažeš da su moja jaja kvarna – planula je baka – ti, čiji je deda pijan teturao po Tibingenu i psovao kralja, ti, čiji otac zbog tuberkuloze nije služio vojsku, čija je majka bila sipljiva, ti, za koju svi znaju da si imala predbračne odnose, a verovatno i triper.

Ako vas je počem scena sa Tibingenške pijace podsetila na našu političku scenu, to je znak da ste svakim danom sve više napredovali i da ste stasali da saslušate i lokalni dodatak Hegelovoj priči koji glasi ovako: politička jaja svih baba na našoj vladarskoj pijaci jesu kvarna da do neba smrde, pa je zato svake pohvale dostojan napor naših opozicionih gospoja da raskrinkaju podvalu, nevolja je, međutim, u tome što su – u političkom smislu, naravno, honni soit qui mal y pense – dede naših gospoja vaistinu pijani teturali po varoši, što su im očevi doista bili tuberkulozni, a majke sipljive i što je sušta istina da su se karale po komšiluku.

Još veća nevolja nastaje kada gospoja – načelno vrlo antiprotivna prodaji robe sumnjivog kvaliteta – uz pomoć pobunjene pijačne javnosti zbaci pokvarenu babu sa tezge i zauzme njeno mesto, pa uvidevši da pokvarena jaja donose lep profit, nastavi da prodaje mućkove i da – svakom ko se drzne da joj to saspe u lice – spočitne dedina, očeva i majčina moralna nepočinstva. Zbog toga, međutim, ne treba padati u moralnu paniku, ljudska je priroda – kako videsmo – takva, ista i u Tibingenu i u Donjem Pičkovcu, samo što su u Tibingenu, za razliku od našeg prestonog Pičkovca, smislili sistem koji sprečava iznošenje mučkova na pijacu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari