Fake gnews 1

… a da ta promena ne bude izvedena revolucijom, državnim udarom ili atentatom, osnovano je posumnjati da će taj „trend“ biti nastavljen i u vremenima koja dolaze.

Ne dao Bog da našu današnju kolumnu pročitaju urednici tabloida serbskih, jer ako to učine, eto ti koliko sutra u njima drečećih naslova BASARA I DANAS NAJAVLJUJU REVOLUCIJU, DRŽAVNI UDAR I ATENTAT NA VUČIĆA. Da li bi taj naslov – koji jeste sprdačina, ali koji uopšte nije nemoguć koliko se na prvi pogled čini – bio takozvani Fake News? Ne, pre bi se mogao opisati kao „pravovremeno i objektivno informisanja javnosti“. Kako to, možda se pitate. Lako, brate, jer još samo nekolicina omatorelih hipika iz Manježa i lažnih idealista iz krugova dvojke veruje da je nemoguće vrlo pravovremeno i krajnje objektivno informisati javnost o nepravovremenim, neobjektivnim i nepostojećim događajima.

Treba pomenuti i ovo: mnoge aktuelne opozicione personae dramatis – čast (nepostojećim) izuzecima – koje danas nariču nad objektivno neobjektivnim i nepravovremenim izveštavanjem medija pod kontrolom vlasti, koliko juče se, dok behu u vlastodržačkoj fazi, uopšte nisu uzdržavale od isto tako „objektivnog“, doduše stilski malčice (ali samo malčice) uglađenijeg, plasiranja izmišljotina i dubara u javnost.

Sada se ponovo vraćamo na onog našeg legendarnog podnarednika – vaginofila, a vi ćete se bezbeli zapitati kakve veze imaju drevni podnarednik i Fake News. Višestruke su, da kažemo, te veze. Krenimo redom. News da je onaj veselnik, na čiju se ženu podnarednik beše nameračio, psovao kralja, fakat, je bila Fake, ali degenek i mardelj kroz koje je veselnik prošao i guženje snaše koje je podnarednik obavio, behu stvarniji da stvarniji nisu mogli biti, samo ondašnja javnost o tome nije bila „pravovremeno i objektivno informisana“, a opet – svi su objektivno dobro znali šta se doista dogodilo (kako bismo, inače, danas za to znali), samo su subjektivno mudro ćutali.

Nadam se da vam polako iz dupeta dolazi u glavu da pisac hoće da kaže da se u zemlji Srbiji, u kojoj je podnarednička psihologija dominantna, saborno ne postoji politička volja za „objektivnim izveštavanjam“ i da se zato ne bi trebalo zgražavati nad onima koji štampaju/emituju Fake News da je Janko ili Marko na pijaci psovao kralja, nego bi se trebalo zgroziti nad činjenicom da je – zahvaljujući Fake News-u, ovaj ili onaj podnarednikov čukunuk naguzio Jankovu i Markovu ženu. Sve napred rečeno treba shvatiti kao metaforu, makar ona bila i pornografska, jer ako ta metafora jednog dana bude saborno shvaćena, a čisto sumnjam da hoće, onda će u mardelj ići i kroz degenek prolaziti guzitelji, a ne naguženi.