Ni Danas nije pošteđen prokletstva srpskih podela. Vidim da je došlo do izvesne ideološke nepodudarnosti između rubrika Famozno i Redakcijskog komentara. Ja sam – beše li prekjuče – oplajpičio „predsednika sveta“ Jeremića, zbog toga što parama poreskih obveznika iz dalekog inostranstva vodi privatnu političku kampanju u zemlji. Redakcijski komentar je, međutim, mada načelno antiprotivan Jeremićevoj nekontrolisanosti, ipak našao poneku lepu reč za Jeremijinu „borbu za srpsku stvar“. Lepo je, kaže otprilike Komentar, što se u dalekom Njujorku čula naša muzika, iako nas je to koštalo ko svetog Petra kajgana.

S tim sam saglasan. Hor Viva Vox je vaistinu dostojan slušanja u svetskim metropolama uključujući – zašto ne – i Veliku jabuku. Lično, ništa ne bih imao protiv da se ulože još veće pare u međunarodnu afirmaciju hora Viva Vox. Pretpostavljam da bi – kada bi se to dogodilo (a belćim neće) – hor Viva Vox sastavio mnogo bolji repertoar od onoga koji mu je sastavio Picopevac.

Predsednik sveta baš ne može, a da ne napravi neku pizdariju o državnom trošku i za očekivati je – još će osam meseci predsedavati univerzumu – da će ih tek praviti kako se čas povratka u otadžbinu bude bližio. Šta je, dakle, sada zabrljao diplomirani fizičar koji ne zna da Tesla nije izumitelj naizmenične struje? U patriotskom zanosu stavio je horu Viva Vox na repertoar Marš na Drinu (i taj vojni marš proglasio miroljubivom pesmom), što je, predvidivo, izazvalo gnev neke organizacije američkih Bošnjaka, koja je, opet, digla veliku dreku, tako da su pozitivni efekti Vivavoxovog pojanja anulirani podsećanjem na ulogu naše porodice u ratu u Bosni.

Dragi moj Redakcijski komentaru, Jeremića baš zabole Crven Ban za globalne efekte njegovih samoreklamerskih projekata, njemu je bitno da ubira poene ovde, u Srbiji, u kojoj ima i previše prostote željne da bude zasenjena. Tu Jeremija nije usamljen. Ni ostali se naši politikanti ničim drugim ne bave. Ali to rade (bar kada nisu na vlasti) o svom ruvu i kruvu ili – još češće – o trošku srpskih tajkuna koji ne žale da ulože pare u budućnost srpske beslovesnosti. Zahvaljujući kojoj se Jeremićima i Jeremićima uveocima ne može stati na put. Ovako kako nam je, biće nam doveka, a u tome kako nam je, tek ćemo postići velike rezultate kada se Jeremić vrati i kada se nekim hokus-pokusom domogne vlasti. Živi bili pa videli. Mada to neće biti lep prizor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari