… to samo znači da su pomenuta divna stvorenja u svom dijalektičkom razvoju iz faze nenaučne fantastike prešla u fazu materijalizacije i da se sada – kao što smo se nekada mi smejali čitajući o njihovim dogodovštinama – ona grohotom smeju čitajući naša smatranja o pravcima razvoja projekta dečemerizacije Srbije.

Kad smo već započeli u duhu Edvarda Kardelja, red je da u tom duhu i nastavimo. Vidim da mi podfamozni komentatorluk (svih boja) zamera kritizerstvo, leva skretanja, a naročito bezidejnost. Ko biva… Samo zakeram, pljujem, tražim dlake u jajetu, a ne „nudim“ nikakva „rešenja“, znate priču… Da li stvar baš tako stoji? Neće biti. Kad god „ponudim“ neko „rešenje“, kad god natuknem nešto o preduslovima za „rešavanje problema“, prvosrbijanski komentatori zagraje da sam udario na srpske „svetinje“ i identitet, a drugosrbijanski da sam revizionista koji je prodao dušu Vučiću.

Tako će biti i ovoga puta. Kažem li: hoćete li napredak, prestanite da čekate Mesiju, veleposednika neočekivane sile koja se pojavljuje niotkuda i rešava stvar, drugosrbijanci će mi skresati u brk – ko, bre, čeka Mesiju – pu, pu, pu, daleko bilo – Mesiju čeka Srbija brašna i zejtina, dočim mi, Evropejci, to jest Srbija gambora i vina, čekamo snažnu ličnost, demokratu koji će upristojiti Srbiju i uvesti vladavinu zakona.

A evo kako to moja malenkost tumači. Tačno je, dame i gospodo, da vi ne čekate Mesiju, vi čekate Kontramesiju koji će – a da vi pritom dupetom ne mrdnete – raditi u dlaku isto što i mesije starog kova, samo što će to raditi uz manje buke i besa i što će umesto brašnom i zejtinom vaše glasove kupovati gamborima i vinom.

Kao i vaša braća prvosrbijanci, i vi ste se drugosrbijanci uživeli u udobnu (nije to apsurd) ulogu žrtve, s tim što prvosrbijanci jadikuju nad zaklanošću i bombardovanošću, a vi zato što Vučić ruši Savamalu i ne da vam dođete do reči. Pa šta da radimo, šta da radimo – bezbeli će zagrajati drugosrbijanci? Evo, sad ću vam „ponuditi“ ideju. Organizujte se, udružite se u stvarnu opoziciju, napravite, kao Vaktile Albanci na Kosovu, alternativnu državu – onakvu kakva mislite da cela Srbija treba da bude – jer ako se ne organizujete dok ste opozicija, nad vašim će lamentima lebdeti senka osnovane sumnje da nećete biti u stanju da državu organizujete ni kada pre ili kasnije dopadne vaših šaka. A pre nego što pristupite poslu – ako mu ikad pristupite – pročitajte u jučerašnjem Danasu intervju sa Dubravkom Stojanović da biste stekli uvid u razmere (i razloge) ovdašnje mitološke očemerenosti, koja je – a ne Vučić – stvarni neprijatelj bilo kakvog napretka Srbije.