Uspevanje činjenicom 1

Da vam uncle Bas nešto kaže, tj džaba okreči: klonite se ljudi koji mešaju politiku i metafiziku. Ti po pravilu pojma nemaju ni o politici ni o metafizici. Druga je stvar (i žalosna okolnost) što je u Srbiji nemoguće skloniti se od takvih, jer su svi političari takvi, čast retkim izuzecima iz takozvanog „srednjeg ešelona“ koji tavore u zapećku.

Videh u svetu neđelju da je Guzijan, umesto u prolaz na Zelenom Vencu, svoju kartonsku kutiju postavio na internet izdanje Danasa, poređao staniolske kutije od šibica i stao da mami naivčine.

Odmah je krenuo krk u pizdu, metafizikom. „Izbori“, glagolji Vuko, „najavljeni za 26. april, biće veliko čistilište, jer će se jasno pokazati „ko je zaista opozicija Vučiću, a ko Vučićeva opozicija“. Kao što vidimo ni korak dalje iz postkosovskog ciklusa. Ko na Kneževoj večeri. Videće se ko je vjera ko nevjera. I pročaja.

U politički osvešćenijim zemljama našao bi se i među ljutim protivnicima tamošnjeg Vučića neko ko bi Jeremiću rekao sledeće: „Slušaj, mali, ja jesam protiv Vučićeve politike, lepo je što si i ti protiv, ali pokaži der ti meni tvoju politiku. Tu bi se Vuko našao u nebranom grožđu, ali on se u nebranom grožđu snalazi kao riba u vodi. Čovek je uspeo – doduše po svojim kriterijumima – u životu upravo branjem nebranog grožđa, sledstveno je (unapred) uspeo i u bojkotu.

„Bojkot je“, kaže Vuko, „već uspeo činjenicom da u novom sazivu parlamenta više neće biti prave opozicije“. Ostavimo po strani sublesastost „uspevanja činjenicom“, pa razmotrimo „neodrživost“ „prodavanja priče“ da su Šešel, Čanak, Metla i Zvono opozicija. „To je“, decidiran je El Culo, „neodrživo“.

Ostavimo po strani i to što je to „neodrživo“ još kako održivo (iako je loše) pa pogledajmo šta je Vuko odgovorio na škakljivo pitanje o „jezivoj podeli u društvu i situaciji ako nisi sa mnom, protiv mene si“,. Složimo se sa Jeremićem da je to posledica Vučićevog „uspostavljanja totalitarne piramide vlasti“, mada ja mislim da je to mnogo starije, pa Guzijanu postavimo pitanje zašto on i njegovi pajtaši iz Trija (Kvarteta) Fantastikus i slede Vučićevu logiku – ako nisi sa mnom, protiv mene si.

Posle aprilskih izbora opozicija u parlamentu vaistinu će biti loša, iako po meni – sa izuzetkom Šešelja koji je van svih konkurencija – ta opozicija neće biti ništa lošija od „prave“ opozicije sa Đidom na čelu i Guzijanom na dupetu čiji će uspeh biti što neće biti u skupštini.

A da sam na mestu Nenada Čanka – koji za razliku od Trija i Guzijana ima jasnu politiku, koju sprovodi u granicama mogućeg – prvom bih prilikom kad ga vidim Guzijanu zavalio šamar da mu uši otpadnu zbog olakog trpanja u isti koš sa Šešeljem. Znajući Čanka, ne bi me začudilo da se to jednoga dana i dogodi. Udri, Čanak, ruka ti se pozlatila