Glumac je glumac je glumac 1

ogled

Glumci se dele na glavne glumce, sporedne glumce i statiste.

GLAVNI GLUMAC

Glavni glumac je nosilac glavne uloge, ponekad i radnje. Naziva se još i prvak drame, bard glumišta i doajen pozorišne scene. Glavni glumac je miljenik publike, njemu gledalište priređuje ovacije, skandira njegovo ime, traži ga na bis… Opčinjeno je njime.

Glavni glumac izgovara tekst koji opčinjava. „Niko ne sme da vas bije“, „Opet smo pred bitkama i u bitkama, one nisu oružane ali ni takve nisu isključene“. Ili: „Neću se ni jednog sekunda dvoumiti da zaštitim naš narod“, „I u dobru i u zlu, uvek ću biti uz naš narod“, „Ja nikad ne lažem, a da ćutim ne mogu i ne smem“…

Samo glavni glumac ume ovaj tekst da izgovori na pravi način, autor teksta ne.

SPOREDNI GLUMAC

Mnogo je sporednih glumaca a neki od njih žude za glavnom ulogom. Međutim, većina sporednih glumaca je zadovoljna svojom rolom i mestom u ansamblu, naročito ako su u prvobitnoj postavci, posle kastinga kod autora i glavnog glumca. I ako su bez alternacije.

Sporedni glumci se neprestano tiskaju oko autora i reditelja, a naročito oko glavnog glumca. Oni predano i zorno podržavaju njegovu igru i izgovaraju potrebne replike („Naše slobodno nebo brane moćni vazduplohovi“, „Vrhovni komandant zna najbolje, zna sve i zna uvek“, „Naš privredni rast je najveći ikad“, „I Burundi je na našoj strani“). Sporedni glumci glume razne zvaničnike, službenike, medijske poslenike, medijske stručnjake, analitičare i ostale nosioce dramske radnje, dočekuju kostimirane goste, grade kule i fontane, dižu jarbole i imaginarijume, pevaju na uvo, oblače uniforme i izvode razne kerefeke.

Najpoželjnije su uloge ministra vojnog, ministra spoljnih poslova, ministra policije, predsednika skupštine, šefa kancelarije, dežurnog analitičara i druge.

Ove uloge su i najbolje honorisane.

STATISTI

Statisti su masovna pojava. Oni su najmanje važan deo glumačkog ansambla, ali su neophodni svakom pozorištu.

Imena statista možete naći u biračkim spiskovima. I svoje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari