Beograd - Moskva 1

Prva slika.

UZLET

Hladno jutro kasne jeseni. Letina skinuta, skupljeni plodovi truda i znoja. I Jovanjice. Krušik obran do poslednjeg metka.

Kroz mrzlo decembarsko jutro, sve krijući se po kukuruzima i vrbacima e da sačuva živu glavu od NIN-a i raspomamljenog Koraksa, predsednik Vučić stiže nekako do Surčina (Lukašenko zamače kroz ševar – ode kući pešice). Da ne dangubi, u okićenom Surčinu predsednik Vučić se dohvati makaza i svečano otvori novi aerodrom kojem dade ime „Nikola Tesla“. Marko Đurić povede aplauz, a Đilas da crkne od muke.

U neko doba, ministar vojni lično i još jedan takav doguraše novog aviona – poklon od tetke iz Kanade. Vrhovni komandant se zavali u sedište i naredi:

– Lepomire, pali aviona!

Kapetan Ivković ubaci u brzinu i dade gas.

Pun zlobe, zavisti i mržnje, Trio La campanella (Đilas-Vuk Jeremić-Boško) oplete pesmu „Avione, slomiću ti krila“ al’ džabe – 55 posto je 55 posto.

Druga slika

IZLET

– Daragoj Vladimir Vladimirović, zdravstvuj!

– I ti menja da zdravstvuješ, Aljeksandr.

– Ja tebja tražio u Moskvi, triput zvonio na vrata od Kremlj, da se sretnemo sedamnaesti put, ali tebja njet. Onda mi jedna komšinica skazal da si otišao u Soči. Sednem na Crveni trg, dumam: a počemu da ne produžim i ja u Soči, da s mojim Volođom i bata Šojguom čaj popijem – oni su moji druzja. I, eto me…

– Harašo, harašo… Dobrodošal ti menja. Sad će i čaj… Bata Šojgu, pristavi samovar! I davaj one pituške što ih Zaharova umesila.

– Spasiba, druzja…

– A zašto se stalno osvrćeš, goljupčik?

– (uzdahne) Ej uhnjem… Ne znaješ ti moje muke, daragoj Volođa.

– Muke?

– Velike muke! Navrzo se jedan strašni čelovjek na menja, opasni terortista imena Koraks, taj mi ne da mira…

– Neki revoljucionar, burevesnik?

– Još gore, daragoj Volođa, on je…

– On je?

– On je…

– On je?

– On je… Karikaturist!

– (duet) Ej uhnjeeeem…

Treća slika

ZALET

– Lepomire, pali aviona! Vraćamo se kući.

Brmbrrrrrm…

I tako je, uprkos Savamali, uprkos helikopteru, uprkos Aflatoksinu, Doljevcu, Jutki, tetki, Kopaoniku, plagijatima, doktoratima, Krušiku, NIN-u, Koraksu – predsednik SNS-a Aleksandar Vučić uhvatio zalet za predizbornu kampanju.