Pitam se pitam koliko sam bitan 1Foto: Privatna arhiva

Pitalice
(Povodom 100 godina od rođenja Duška Radovića)

Vojinu ispao zub.
(Pinokio)

UVODNI SONG

Bio jedno jedan lav… / Kakav lav? / Strašan lav, / narogušen i ljut sav! / Strašno, strašno!

KO

Ogledalo, ogledalce moje, ko je ovde glavni? Ko je? Ne samo kao predsednik odeljenske zajednice nego uopšte. Znam, znam, odmah će se javiti onaj klempavi lemur – moj imenjak iz prve klupe da kaže: ti, šefe. I onaj šmrkavac Žeks što stalno pravi nekakve mrdalice, i ono levo tetkino laprdalo, i Krle Kitnjikes… Pitate zašto ga zovemo Kitnjikes? Pa zato što je ko želatin, sav drhturi od sreće da služi. A tu su i Čale, smerni Marko Taši-Taši, Toma Duplo Golo… Ne, ne, nemojte me pitati zašto Duplo Golo, zna se… Svi oni bi, ma skoro celo odeljenje, graknuli kao jedan: ti, šefe! Dakle, to je odgovor na pitalicu KO?

ZAŠTO

Zato što ja znam znanje. Zato što ja znam ko zna znanje – ja. Zato što mi znamo znanje. O svemu. Zato što oni – Luta, Ćuta, Muta i ostale Tute – ne znaju znanje.

KAKO

Ko zna znanje on zna i odgovor na ovu pitalicu. Ukratko, odgovor glasi… A ne, ne ono Mir. Stabilnost. I tako dalje. Ne, dogovor glasi ovako: Jednostavno. Bolje. Povoljnije.

KOME

Odgovoriti na tu pitalicu je više nego lako – nama. Nama koji znamo kako ovo odeljenje diše. Što će reći, nama koji znamo znanje, znamo kako i znamo zašto. Za razliku od onih.

DOKLE

Za jedne – do zelene trave. Za druge – do malo sutra, za treće… Molim? Na sve to što nabrajate, na sve te bezočne napade, podla podmetanja, gnusne optužbe, potuljene insinuacije, zlonamerne laži i ostale Savamale ja imam samo jedan odgovor: pa šta?

ODJAVNI SONG

Bio jednom jedan lav… / Kakav lav? / Strašan lav, / Narogušen i ljut sav!
Dak ga Brana / jednog dana / nije gumom izbrisao…

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.