Sumnjivo lice 1

Nobelova nagrada samo što nije dodeljena. Vakcine se množe – korona je skoro pobeđena. Pobednici, Vojska Srbije i njen Vrhovni komandant sad mogu da odahnu.

Ali…

PASULJARSKE LIVADE

Ko se ono smuca Pasuljarskim livadama ruku pod ruku sa najvećim dušmanima golorukog srpskog naroda i autošovinistima ogrezlim u korupciju i letovanje? Ko to seiri zbog otkazivanja vojne vežbe u bratskoj Belorusiji sa slovenskom braćom i sestrama? Ko to pita gde se denuo ministar vojni: bazen u Hajatu, Kanada, Kovin…? Ko?

Sa svih strana se pojavljuje Simo Spasić i putem neustrašivog megafona obznanjuje: Đilas!

ŠTAJGA

Savski trg u Beogradu blista kao nikad pod Železničkom stanicom. Ono jaje nasred trga samo što se nije izleglo, Mikelanđelo Vesić već razdragano kvoca oko njega. Eminentni srpski mislioci i estete okupljeni u šimanovačkom hramu kulture i umetnosti Imaginarijum stali pa gledaju, ne mogu se nadiviti nadahnuću koje vrca iz svakog atoma budućeg rodonačelnika srpske države.

Ali, ko je ono što se šunja Balkanskom, ruku pod ruku sa mrziteljima svega što je srpsko plus Goran Marković? Ko je onaj daltonista što ne razlikuje ikonostas od mrtve prirode?

S Mećavnika, iz Andrićgrada, odasvud se ori: Điiilaaas!

NOBEL

U Štokholmu na Baltiku najmudrije glave Švedske okupile se oko švedskog stola da ručaju i razmotre najnovije predloge za ovogodišnje poklade sa lutrijom, deljenjem nagrada i igrankom. Jedan od prisutnih Jakobsona pročitao predlog jednog drugog Jakobsona da ove godine Nobelovu nagradu za mir dobije Aleksandar Vučić, neki Tramp i još jedan. Među najmudrijim glavama Švdeske opšte oduševljenje. Dva najmudrija Jakobsona i zapevaše.

Ali, ko to sedi na brdu od 619 miliona evra i ne da Nobelu da se istakne i nagradi najvećeg mirotvorca i još dvojicu? Ko to zlobno navija za neku tamo Gretu Tunberg?

Iz najmudrijih grla moravske vertikale s Radošem Bajićem na čelu čuje se: Đilas!

KORONA

Korona je oborena na obe plećke. Još nije priznala poraz a pobeđena! Opire se, trza, traži produžetke, ali pobednik nema milosti. Krizni štab samo što nije počeo slavlje sa vatrometom i Darijom. Srpsko zdravstvo funkcioniše kao nikad u savremenoj istoriji: respiratori rade svi kao jedan, medicinsko osoblje masovno cepa pasoše, Lončar ne skida masku još od Zemuna, a bolnice niču kao pečurke. Bolesnici razvili Konovo kolo, pevaju, igraju masne fote, pocikuju i traže još. Infuzije. Opšte veselje.

Ali, ko je ono što preteći stupa, ruku pod ruku s kovidom-19, na čelu nepregledne horde zombija?

Vesić: ĐilasĐilasĐilasĐilasĐilasĐilasĐilasĐilas…